Turister lämnar landet. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Efter attacken: Turisterna flyr landet

Publicerad

Dagen efter den blodiga attacken i turistorten Sousse i Tunisien är många besökare på väg att lämna landet. Samtidigt meddelar landets premiärminister att moskéer som ”sporrar till våld” kommer att stängas ner inom en vecka, för att förhindra fler attacker.

Solstolarna står tomma och poolområdet är nästan helt öde. Många av turisterna i Sousse har stängt in sig på rummet i rädsla över att gå ut, berättar norske Didrik Danielsen som bor på hotellet bredvid det där en gärningsman öppnade eld vid stranden och poolområdet.

– Vi får inte gå ut från hotellet. Gör vi det är det vårt eget ansvar, säger han till TT och förklarar att orden inte räcker till för att beskriva känslan när de solande på stranden fick kännedom om attentatet.

– Det var en chock. Vi har läst om terror och sett den på tv. Nu var det plötsligt något som vi var mitt i.

Nu längtar han hem, men får enligt flygbolaget Detur vänta till ordinarie avgångstid på måndag.

”Vi går ut på egen risk”

Svenska Johanna befann sig bara en kilometer från stranden där gärningsmannen började skjuta i fredags. Hon är fortfarande kvar på hotellet med en kompis.

Både där och och ute på stan finns det mycket poliser och vakter, säger Johanna. I går kväll vågade hon och kompisen sig ut på stan för att äta, men då var det tomt på alla restauranger.

– Vi får bara gå ut på egen risk. Vi var ute en sväng och åt utanför hotellet, men det var i princip bara vi ute. Jag tycker synd om lokalbefolkningen, det är ingen som vågar ta sig ut från hotellet. Det känns väldigt osannolikt och konstigt, folk är fortfarande i chock. Folk försöker göra det bästa av sin semester, men de är rädda och upprörda, säger Johanna.

Ingen svensk skadad

Attacken väntas slå hårt mot Tunisiens turistnäring. Resebolaget Ving ställer in alla resor till landet under resten av säsongen. Alla som har bokat en resa kommer erbjudas fri av- och ombokning, skriver företaget i ett uttalande.

Resebolaget Deturs svenska avdelning flög hem en stor andel resenärer redan i går kväll. Enligt företagets presstalesman, Staffan Jansson, ska de kvarvarande 39 svenskarna åka hem på tisdag med ett flyg till Köpenhamn. Men fyra svenska turister har inte kunnat lokaliseras.

– De bokade enbart flygstol med oss och vi har försökt med alla medel att nå dem men vet inte var de befinner sig, säger Jansson.

Har ni farhågor att något hänt dem?

– Det kan jag inte svara på.

Flyger hem gäster

Ving planerar att flyga hem sina 69 gäster i Tunisien till Sverige på tisdag.

– Vi tittar på det och som det ser ut nu kommer alla att flygas hem då. Då har alla möjlighet att flyga hem, även de som skulle vara borta i två-tre veckor, säger Magdalena Öhrn, informationschef vid Ving.

Fyra av Vings gäster har bott på det resmål där attentatet ägde rum.

– Ingen har kommit till skada. Vi har personal på plats, tre guider. De försöker att finnas där. Vi har skickat sms till alla och försöker att finnas ute på hotellen, säger Magdalena Öhrn.

Moskéer stängs

Extremisterna vill skada Tunisiens ekonomi och övergång till demokrati, säger Tunisiens premiärminister Habib Essid. Landets turistminister kallade dem för en ”katastrof”.

Man kommer nu att stänga ner totalt 80 moskéer. Säkerheten runt tunisiska hotell och turistorter kommer dessutom att höjas.

– En del moskéer fortsätter att sprida propaganda och gift för att främja terrorism, sa premiärministern under en presskonferens.

– Det är oacceptabelt att ha moskéer som inte följer lagen, fortsatte han.

För att förhindra fler liknande attacker diskuterar man nu dessutom möjligheten att positionera ut fler poliser och militärer på gatorna, skriver Al Jazeera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attack mot hotell i Tunisien

Mer i ämnet