Ett fåtal svenskar uppges vara skadade efter explosionen i Beirut, enligt UD.

UD: Svenskar skadade i explosionen i Beirut

Uppdaterad
Publicerad

Ett fåtal svenskar har hittats skadade efter explosionen i Beirut.

– UD har kännedom att ett fåtal svenskar har fått lättare skador och de här personerna har fått vård på plats, säger Julia Eriksson Pogorzelska, presskommunikatör på Utrikesdepartementet till SVT.

Utrikesdepartementet har fått information om att ett fåtal svenskar har hittats skadade efter explosionen som inträffade i Beirut i Libanon under tisdagen.

– Vi har inga uppgifter om döda svenskar, säger Julia Eriksson Pogorzelska, presskommunikatör på UD.

600 svenskar har hittills registrerat att de befinner sig i Libanon och enligt svenska ambassadens uppskattning kan det finnas 2 000 till 3 000 svenskar i landet.

– Man är absolut välkommen att kontakta ambassaden för information och stöd men när det gäller biljetter hem får man kontakta sitt försäkringsbolag eller resebolag för att se över sina möjligheter, säger Julia Eriksson Pogorzelska.

Sverige har erbjudit stöd genom resurser som en del i EU:s gemensamma stöd till Libanon. På onsdagen meddelade utrikesminister Ann Linde (S) att Sverige är redo att hjälpa Libanon.

– Vi bad omedelbart EU att samordna eventuellt insatser, skrev utrikesministern på Twitter.

Den massiva explosionen i Beiruts hamn uppges bero på att 2 750 ton ammoniumnitrat förvarats där. Ett ämne som bland annat används i konstgödsel eller för att tillverka sprängmedel. I dagarna har det kommit uppgifter om att Libanons regering har känt till att det högexplosiva materialet hade förvarats vid hamnen men inte agerat. Det rapporterade tidningen the New York Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.