Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från Beiruts hamnområde när jätteexplosionen inträffar. Foto: Bilder från Twitter

Detta vet vi om ämnet som uppges ligga bakom explosionen

Uppdaterad
Publicerad

Den massiva explosionen i Beiruts hamn uppges bero på att över 2 000 ton ammoniumnitrat förvarats där. Men vad är det för ämne – och hur kan det ha orsakat en så stor explosion?

• Sedan några år tillbaka förvaras det högexplosivt material i form av ämnet ammoniumnitrat i Beiruts hamnområde, enligt Libanons säkerhetschef Abbas Ibrahim.

• Ämnet används oftast i mineralgödsel, även kallat konstgödsel. Det används i stora mängder i Sverige för att göda skogar eller åkrar då det snabbt löses upp i fukt vilket gör att kväve släpps ut. Dessutom används det som sprängämne vid exempelvis gruvdrift.

• Ammoniumnitrat ska, enligt myndigheten för samhällsskydd och beredskap, aldrig förvaras så att det kan utsättas för brand eller blandas med brännbara ämnen eftersom det då blir ett sprängämne.

• Ämnet har orsakat flera explosionsolyckor, framförallt om det utsatts för en kraftig utvändig brand, skriver myndigheten. Samtidigt är det, enligt sprängämnesexperten Henric Östmark vid Försvarets forskningsinstitut FOI, inte alls lättantändligt utan tvärtom ”väldigt svårt att få fart på”.

• Sönderfallet som bildas av ammoniumnitrat är, enligt Henric Östmark, gaser som är brunröda till färgen – vilket tyder på att det ämnet kan ha varit inblandat i explosionen i Beirut. Samtidigt syns vit rök senare på bilderna, vilket kan tyda på andra ämnen.

• Enligt Henric Östmark tyder det snabba förloppet på att något triggat den stora explosionen – då det vid andra explosioner med ammoniumnitrat varit ett längre förlopp. Det skulle enligt honom kunna bero på att det inte är var rent ammoniumnitrat som fanns på platsen, att man förvarat andra kemikalier där eller blandat ut ammoniumnitratet.

• Ammoniumnitrat har använts i tillverkning av bomber. Bland annat den som användes vid bombdådet i Oklahoma city 1995, när Anders Behring Breivik genomförde sitt terrordåd i Oslo 2011 – och vid Sveriges första självmordsbombsattentat 2010.

• Om siffran som den libanesiska premiärministern uppgett stämmer, att man förvarade 2750 ton ammoniumnitrat i hamnen, så är explosionen större än den som inträffade 1947 i Texas City där 500 personer miste livet, skriver brittiska The Guardian.

• Exakt vad som satt igång explosionen är oklart. Säkerhetskällor uppger för Reuters att det kan handla om ett svetsarbete i lagerlokalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.