Ann Linde (S) Utrikesminister Foto: Ali Lorestani/TT

Utrikesminister Ann Linde: ”Sverige är redo att hjälpa Libanon”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige står redo för att hjälpa Libanon efter explosionen i Beirut. Det skriver utrikesminister Ann Linde på Twitter.

”Sverige är redo att hjälpa Libanon efter explosionerna i Beirut och vi bad omedelbart EU att samordna eventuella insatser”.

Just nu pågår ett intensivt arbete från EU-kontakter för att samordna hjälpinsatser, enligt utrikesminister Ann Linde. Än så länge finns inga uppgifter om skadade svenskar, men utrikesdepartementets krishanteringsgrupp har träffats för att gå igenom läget och hantering av stöd.

Hjälp från flera håll

Men det är inte bara Sverige som erbjuder sitt stöd. Enligt nyhetsbyrån AP bidrar Ryssland med bland annat räddningsarbetare, vårdpersonal, ett provisoriskt sjukhus och ett labb för testning av coronavirus. Polen skickar omkring 50 brandmän. Från grekiskt håll kommer ett militärteam som är specialiserade på att söka efter och rädda drabbade personer. Även Cypern, Jordanien, Danmark, Tjeckien och Frankrike har sagt att hjälp kommer i olika former.

Explosioner i Beirut 2020

Franska fredsbevarare som sedan tidigare är stationerade i Libanon är redan igång med hjälparbetet enligt den franske presidenten Emmanuel Macron.

Ekonomisk kris

Libanon befinner sig redan i en djup ekonomisk kris med en av de högsta statsskulderna i världen. Demonstrationer mot det politiska styret och korruption har pågått sedan oktober 2019. Valutan har störtdykt och kostnaden för att leva, ens i de mest enkla formerna, har mångdubblats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i Beirut 2020

Mer i ämnet