Aziz Erdals kusin är ett av offren för explosionerna i Ankara. Han vårdas just nu på sjukhus. – Det här är en massaker, säger Aziz Erdal till SVT Nyheter. Foto: Privat/TT

Svenske Baran i Ankara: ”Det är tomt på gatorna nu”

Uppdaterad
Publicerad

Gatorna i Ankara är tystare en vanligt efter dådet som dödade minst 95 och skadade nästan 250 personer på lördagsmorgonen. – Folk är nere, det är dystert, säger svenske Baran Zeyban, på plats i staden.

Svenske Baran Zeyban befinner sig just nu i Ankara. Han har själv inte varit på platsen för själva attentatet men beskriver att den turkiska huvudstaden är påtagligt märkt av händelsen.

– Folk är chockade och fixerade på tv-rutorna och tittar på direktsändningarna från platsen, men nästan ingen är på gatorna. Trafiken är inte som den ska vara. Det är lite tomt på gatorna nu, folk håller sig inomhus kan jag tänka mig och tittar på nyheterna, säger han till SVT Nyheter.

– Stämningen är inte rolig alls. Folk är nere, det är dystert, säger han till SVT nyheter.

Hans kusin skadades svårt i explosionerna

Aziz Erdal från Göteborg har haft kontakt med personer på plats i Ankara. Tidigare i dag fick han beskedet att hans 19-årige kusin är ett av offren för explosionerna.

– Han har förlorat båda benen och ligger på operationsbordet just nu.

Aziz Erdals kusin var en av de universitetsstuderande som gick med i tåget. Via telefon har Aziz pratat med kusinen pappa, och fått veta mer om explosionerna.

– Bomberna smällde bland kurdiska oppositionspartiet HDP:s kortege. I den första miste minst 20 personer livet, mest barn och ungdomar. Sen smällde det en gång till bakom kortgenen.

– Det här är en massaker, inget annat. Det är en ren avrättning, säger Aziz Erdal.

Följer utvecklingen

Baran Zeyban fick själv reda på händelsen när han i morse tittade på tv och gick igenom sitt Twitterflöde. Han berättar att sociala medier är fyllda av vittnesmål från platsen.

– Det verkade vara två explosioner med tio sekunders intervall. Jag har sett en inspelning från platsen när alla har samlats och håller på att dansa och sjunga för fred, frihet och rättvisa. Då exploderar det bakom dem, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.