Svensken på plats vid bränderna: ”Otroligt svårsläckt”

Uppdaterad
Publicerad

Förödelsen efter de omfattande bränderna i Grekland har utlöst sorg och ilska i hela landet.

Nu bidrar flera EU-länder, däribland Sverige, med extrainsatta räddningsstyrkor.

– Man får kämpa på och göra det bästa man kan, säger Anders Markus, samverkansperson på MSB.

Tusentals flyr bränderna i Grekland och nyligen tvingades landet ta in hjälp från EU för att bekämpa eldsvådorna. Anders Markus är samverkansperson på MSB och ingår i den svenska räddningsstyrkan.

– Vi är fyra piloter och ett antal anställda som jobbar med bränderna på marknivå. Vi hjälper till på bästa sätt, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Rymmer 3000 liter

De två så kallade skop-planen som skickats ned från Sverige rymmer 3 000 liter var. Planen anlände i fredags och de svenska piloterna har arbetat med att släcka bränderna sedan dess.

– Det är omfattande bränder, snabb spridning och stora områden. Man kan se skog som brinner men även bebyggelse, säger Anders Markus som berättar att styrkan befunnit sig både över ön Evvia och i närheten av Athen.

”Otroligt svårsläckt”

Trots att sammanlagt nio EU-flygplan satts in i brandbekämpningen är det svårt att få kontroll över de enorma lågorna, berättar Anders Markus.

– Man får kämpa på och göra det bästa man kan. Så här omfattande bränder är otroligt svårsläckta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.