Statsminister Stefan Löfven (S) vid mötet i EU-nämnden på torsdagsmorgonen. Foto: TT

Sverige berett betala mer för flyktingplan

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen är redo att betala mer pengar till flyktingmottagning i Turkiet och att avstå från att omfördela flyktingar från Sverige till andra EU-länder. – En ordnad och säker migration till EU är viktigast, menar statsminister Stefan Löfven (S).

– Vi behöver få stopp på människosmugglingen och gå från en farlig och oordnad migration till en säker och kontrollerad, sa Löfven vid mötet i EU-nämnden på torsdagsmorgonen.

Statsministern åker i dag till toppmötet i Bryssel för att tillsammans med de andra 27 EU-ledarna försöka enas om en flyktingplan med Turkiet. Ett utkast till slutdokument från toppmötet kom i går.

Måste respekteras

Löfven redogjorde för den svenska regeringens linje och betonade att ett samarbete ska vara i enlighet med internationell rätt och anser att de förslag som nu ligger på bordet går i den riktningen.

– Rätten till individuell prövning måste respekteras, sa Löfven om asylrätten.

EU-ledarna möttes senast bara för en dryg vecka sedan, den 7 mars, och ställde sig då bakom principerna för ett turkiskt samarbete. Huvudtanken är att migranter och flyktingar som tar sig till Grekland ska skickas tillbaka till Turkiet. I gengäld åtar sig EU att ta emot lika många syriska flyktingar från Turkiet som det antal som avvisas från Grekland.

Mer pengar

Löfven uppgav att flyktingmottagningen och asylprövningen i Turkiet måste byggas upp i nära samarbete med FN:s flyktingorgan UNHCR.

– Skyddsbehovet för människor på flykt måste respekteras oavsett deras ursprung.

Han bekräftade också att Turkiet vill ha ytterligare miljarder efter 2017 utöver de omkring 30 miljarder kronor EU lovade redan i höstas för att Turkiet ska bygga upp en bra flyktingmottagning.

– Om behovet kvarstår är regeringen beredd att ge mer stöd.

Ingen omfördelning

EU-länder i delar av forna Östeuropa är motsätter sig att behöva ta emot fler flyktingar. Enligt det liggande förslaget ska EU använda sig av de omfördelningssystem som unionen enades om redan förra året för att ta hand om syriska flyktingar som befinner sig i Turkiet. Det innebär att 72.000 syriska flyktingar skulle kunna omfördelas från Turkiet.

Regeringen har dock hoppats att Sverige skulle vara en del av omfördelningen så att asylsökande överförs från Sverige till andra EU-länder. Om förslaget blir verklighet kommer det inte att bli fallet.

– Det är inte optimalt för Sverige, sa Löfven, men han uppger att regeringen är beredd att säga ja till förslaget eftersom det viktigaste är att få ordning på flyktingkrisen.

”Inget snabbspår för Turkiet”

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt är kritisk till överenskommelsen med Turkiet.

– Det är inget vackert avtal vi har framför oss. EU låter Turkiet agera gränspolis, säger han och uppger att Turkiet inte är något säkert land för flyktingar.

Även företrädare för andra partier hade frågetecken kring avtalet.

– Det är avgörande att EU får ett avtal med Turkiet, sa Ulrika Carlsson (M) vi mötet i EU-nämnden.

Men hon undrade hur mycket avtalet med Turkiet totalt kan komma att kosta vad gäller Sverige, hur stor är Sveriges del av betalningen till Turkiet?

Flera partier; Miljöpartiet, Centerpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna, undrade hur statsministern tänker se till att det i uttalanden och slutsatser tydligt framgår att överenskommelsen med Turkiet ska följa internationell rätt, och inte bara internationell ”standard”, som en formulering lyder nu.

– Hur ser statsministern på det, undrade EU-nämndens ordförande Carl Schlyter (MP).

– Internationell rätt måste garanteras, sa Tina Acketoft (L).

Eskil Erlandsson (C), nämndens vice ordförande beskrev situationen som att Turkiet använder flyktingläget som ett medel för att idka utpressning mot EU.

–Turkiet ska inte få ett snabbspår in i EU, säger han.

Toppmötet i Bryssel

EU:s stats- och regeringschefer inleder klockan 16 sitt toppmöte i Bryssel. Efter ett inledande möte med EU-parlamentets talman Martin Schulz väntar först en diskussion om det ekonomiska läget i EU. Därefter hålls en arbetsmiddag som helt kommer att fokuseras på läget i flyktingkrisen och möjligheterna till ett samarbete med Turkiet.

I morgon avslutas sedan mötet med ett gemensamt frukostmöte med Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu. EU-ledningen är dock förberedd på att förhandlingarna kan dra ut på tiden.

– Köket är redo att servera lunch också, noterade en tungt insatt EU-källa ironiskt i går.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.