Sverige fortsätter ge bistånd till ryska organisationer: ”Stöder inte ryska staten”

Publicerad

Sverige stöder ryska projekt med nära 400 miljoner kronor i biståndspengar. Men merparten går till demokratirörelsen i landet, uppger biståndsmyndigheten Sida, som inte planerar att dra in stödet på grund av kriget.

– De behöver vårt stöd mer än någonsin nu, säger Joanna Kurosz vid Sida.

Sverige ger, genom biståndsmyndigheten Sida och Svenska insitutet, totalt 389 miljoner kronor över fem år (2020-2024) till ryska projekt, vilket Dagens Nyheter rapporterat om.

Enligt Sida går pengarna till stöd för demokrati och oboeroende medier, och inte till ryska staten.

Kriget i Ukraina

– De här pengarna går till väldigt stor del till de demokratiska krafterna i Ryssland och de behöver vårt stöd mer än någonsin nu, säger Joanna Kurosz, samordnare för Ryssland på Sida.

”Har bra system”

Sida har god kontroll på att medlen används korrekt, menar hon.

– Vi har väldigt bra system för att följa upp de här medlen. Vi har partners som vi har jobbat med i många år. Sverige är en av de mest långsiktiga givarna till de som jobbat med mänskliga rättigheter och demokrati i Ryssland, säger Kurosz.

Hon vill dock inte uppge exakt vilja projekt det rör sig om, med hänvisning till säkerheten för de inblandade.

– I och med kriget som startade i torsdags har riskerna ökat. Anledningen till att vi inte säger allt här och nu är för att vi måste vara försiktiga, säger Joanna Kurosz.

Samarbete med universitet avslutas

Biståndsminister Matilda Ernkrans (S) uppger att en liten del av pengarna gått till ett samarbete med statliga ryska universitet. Det samarbetet ska nu avslutas, uppger hon i ett skriftligt svar till SVT.

I övrigt finns inga planer på att göra ändringar i biståndet till ryska projekt.

”Sverige stödjer inte den ryska staten. Inom nuvarande strategisamarbete stödjer vi det ryska civilsamhället med cirka 80 miljoner per år. Civilsamhället arbetar med demokrati, mänskliga rättigheter och tillgången till fri och oberoende information i Ryssland. Det har gjort stor skillnad och är nu viktigare än någonsin”, skriver Ernkrans i en kommentar.

Det är ännu oklart hur Svenska institutets verksamhet i Ryssland påverkas, uppger myndigheten.

”SI följer utvecklingen samt politiska besked och uppdrag från regeringen”, säger Kurt Bratteby, chef för avdelningen för internationella relationer på Svenska institutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet