Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gunnar Strömmer i Bryssel under måndagen. Foto: Wiktor Nummelin/TT

Sverige och Frankrike ska samarbeta mot gängkriminella

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har ingått ett avtal med Frankrike om bekämpning av grov brottslighet, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

– Tillsammans med Frankrike flyttar vi nu fram positionerna mot den organiserade brottsligheten, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Avtalet, som ska ge svenska och franska brottsbekämpande myndigheter förbättrade möjligheter att dela information, är en utvidgning av ett redan existerande samarbete mot organiserad brottslighet.

Det tidigare samarbete mellan länderna, genom vilket Sverige bland annat fått tillgång till krypterade Encrochat-kommunikation, ”har lett till hundratals gripanden och tiotusentals utdömda fängelseår”, enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Gängkriminalitet i Strängnäs

– Det nya avtalet kommer att stärka vår gemensamma förmåga att förebygga, upptäcka och utreda allvarlig brottslighet, som exempelvis narkotikasmuggling och vapenhandel, genom utökat informationsutbyte och utökat samarbete, säger han.

I dag, måndagen den 4 mars, har avtalet undertecknats i Bryssel vid en särskild ceremoni mellan justitieminister Gunnar Strömmer och Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängkriminalitet i Strängnäs

Mer i ämnet