Svinpesten sprider sig i Kina – hälften av landets grisar avlivas

Publicerad

I Kina har fallen av den fruktade sjukdomen afrikansk svinpest ökat lavinartat. På bara ett år har hälften av landets grisar dött eller avlivats, något som har slagit hårt mot grisnäringen i ett land där fläskkött tillhör en av basvarorna.

En av provinserna i Kina som drabbats hårt av svinpesten är Hebei, belägen vid huvudstaden Peking, där sjukdomen gjort människor arbetslösa och maten dyrare.

På grisgården Xinda fick man nödslakta alla 20 000 grisar genom att begrava dem levande i en stor grop.

– På vår grisgård har alla grisar dödats, vi har inte en enda gris kvar. Jag är så ledsen. Vi har haft över 100 anställda innan, nu är det bara 30 kvar, säger Li Sixv som driver grisgården Xinda.

Li Sixv tycker att regeringen borde ha agerat snabbare.

– Om det finns ett enda fall av svinpest på en gård behöver alla grisar avlivas, och myndigheterna borde kompensera för det, men de dödar bara de sjuka grisarna. Även grisar som ser friska ut kan vara smittade.

Smittar inte människor

Afrikansk svinpest smittar inte människor, men för grisar och vildsvin är det en dödlig sjukdom. Smittade djur kan uppvisa många olika symptom, bland annat hög feber, diarré och andningssvårigheter, enligt Jordbruksverket.

Viruset som orsakar sjukdomen är mycket motståndskraftigt och kan överleva i köttprodukter från infekterade djur, även om köttet frysts.

Vägskyltar ska stoppa sjukdomen

I Europa har svinpest upptäckts på flera ställen, bland annat i Polen och Baltikum.

För att förhindra att sjukdomen sprider sig till Sverige har 130 nya vägskyltar, som varnar för att slänga matrester vid vägkanten, satts upp vid rastplatser i de södra delarna av landet, där man vet om att det finns vildsvin.

– Om man slänger en korvmacka eller en bit skinka i skogen och tänker att ”den kan räven få” så kan det bli väldigt fel. Om viruset finns i matresterna kan vildsvinen i skogen bli sjuka och då måste vi bekämpa sjukdomen innan den kommer till våra tamgrisar, säger Maria Cedersmyg, veterinärinspektör på Jordbruksverket, till P4 Skaraborg.

Så kan du motverka spridningen av svinpest

  • Ta inte med kött eller köttprodukter av tamgris eller vildsvin från länder där svinpest förekommer.
  • Mata inte grisar med matrester.
  • Släng eller lämna inte matavfall i naturen eller vid rastplatser utmed vägar.
  • Kompostering av matavfall ska alltid ske i sluten behållare.
  • Om du köpt grovfoder eller halm från ett land där afrikansk svinpest förekommer och hittar rester av djurkroppar i fodret som inte kan uteslutas vara från vildsvin – kontakta Jordbruksverket, enheten för CITES, foder och djurprodukter.
  • Besök inte svenska grisbesättningar inom 48 timmar efter jaktresa eller besök i utländska grisbesättningar.
  • Använd gårdens egna skyddskläder vid djurkontakt i Sverige.
  • Om du har jagat i ett land där afrikansk svinpest förekommer: Gör rent din jaktutrustning, dina jaktkläder och stövlar innan du använder dem i Sverige. Om du haft din jakthund med bör du tvätta pälsen på den innan du åker hem. Tänk på att kött och obehandlade jakttroféer kan innebära en smittrisk.
  • Anmäl omedelbart misstanke om afrikansk svinpest hos tamgrisar till veterinär.
  • Anmäl till Statens veterinärmedicinska anstalt på tel nr 018-67 40 00 om du hittar ett självdött vildsvin.

Källa: Jordbruksverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.