Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Carl Fridh Kleberg, SVT:s utsända i Kiev, i klippet. Foto: SVT

SVT i Ukraina: Azovstal stark symbol för ukrainska motståndet

Uppdaterad
Publicerad

Stålverket Azovstal har bli en stark symbol för det ukrainska motståndet, säger SVT:s utsända Carl Fridh Kleberg, på plats i Kiev. Men stålverket och Mariupol tycks nu av allt att döma ha fallit i ryska händer.

– Azovstal har varit ett tydligt exempel på att Ukraina anser sig ha överträffat allas, ganska låga förväntningar, om att kunna stå emot Ryssland.

Efter att ha varit instängda i över två månader har nu 260 skadade ukrainska soldater lämnat Azovstal under det senaste dygnet. Soldaterna har förts till ryskkontrollerade områden och det finns obekräftade uppgifter om att Ukraina och Ryssland kommit överens om att utväxla fångar med varandra.

Kriget i Ukraina

– Fruar och anhöriga till de ukrainska soldaterna i Azovstal har sagt ”Vi vill ha hem våra makar – levande och inte i kistor”, säger Carl Fridh Kleberg.

– Man uppfattar att de (soldaterna) gjort något hjältemodigt och man har förberett sig på att det kanske nu var på väg att ta slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet