Många tusen demonstranter i Ankara protesterar mot våldet. Ilskan vänds mot president Erdogan. Foto: Niclas Berglund/SVT

SVT på plats i Ankara: ”Djup sorg och mycket ilska”

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals människor har samlats i Turkiets huvudstad Ankara för att sörja, och demonstrera efter attentaten som i går krävde 95 människors liv. Och vid minnesplatsen har det varit varit oroligt under morgonen. – Det är djup sorg och mycket ilska här, säger SVT:s korrespondent Stefan Åsberg.

Tidigt på lördagsmorgonen inträffade det. Två explosioner nära järnvägsstationen i den turkiska huvudstaden, och glädjeropen och fredssångerna vid den pågående demonstrationen utbröts plötsligt i tårar och skrik. 95 människor dödades i attentaten, och över 200 skadades.

Turkiet har utlyst tre dagars landssorg, och i dag pågår demonstrationer och minnesceremonier i Ankara, till minne av offren. På plats vid en demonstration med ett par tusen personer finns SVT:s korrespondent Stefan Åsberg.

Terrordåd i Ankara

– Tårar blandas med slagord här. Det är djup sorg och mycket ilska.

”Bortom brutalitet”

Många som närvarar vid demonstrationen tillhör vänstergrupper, många är kurder. De riktar sin ilska mot president Erdogan, berättar SVT:s korrespondent.

– Man anser att han piskat upp våldet, och inte har förmåga att skydda nationen. Man menar att det är hans ansvar att deras bröder och systrar föll igår.

Vid demonstrationen möter SVT:s team läraren Tanju Ikiz. Många av hans vänner och kollegor dödades i gårdagens attentat.

– Jag finner inga ord att berätta om det som hänt, det var bortom brutalitet. Jag har inte sovit på hela natten, jag drömmer mardrömmar. Jag kan inte sluta hoppas att allt bara var en dröm.

Oroligt vid attentatsplatsen

Några kilometer bort från demonstrationen är platsen där attentaten ägde rum. Nyhetsbyrån AP rapporterar att det varit oroligt under morgonen, med slagsmål och våldsamheter.

– Människor har försökt lägga blommor på platsen där explosionerna inträffade, men blivit bortmotade med våld och tårgas. Det är många här som bevittnar att det skett tidigare idag, säger Stefan Åsberg.

– Det är även polis och militär här vid demonstrationen, men det finns inga som helst säkerhetsarrangemang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i Ankara

Mer i ämnet