Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad blir nästa steg för Kinas styre? Hör SVT:s korrespondent om tre möjliga scenarier. Foto: Reuters/SVT

SVT:s Asienkorrespondent: Tre tänkbara scenarier efter covidprotesterna i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Efter de stora protesterna. Nu verkar kinesiska myndigheter lätta på de stränga smittskyddsreglerna.

SVT:s Asienkorrespondent, Tilde Lewin, ser tre tänkbara scenarier som kan komma att följa framöver.

– Det värsta som kan hända vore om dödssiffrorna stiger, säger hon.

I flera storstäder har Kina nu lättat på covid-reglerna. I  huvudstaden Peking tillåts människor nu att resa med kollektivtrafiken trots att man inte har ett pinfärskt PCR-test. Det ses som en direkt följd av de stora protesterna i landet.

Dödstalen kan skena

Det finns alltså en möjlighet att restriktionerna kommer att försvinna framöver -  några i taget, enligt Tilde Lewin.

– Det har redan kommit flera restriktionslättander. Den stora nyheten kom för några dagar sedan när beskedet om att alla människor över 80 år ska vaccineras de kommande två månaderna, säger hon.

Mot bakgrund av vaccinationstäckningen i landet, och att få kineser är resistenta mot viruset, befarar bedömare att allt för snabba och omfattande lättnader skulle leda till skenande dödssiffor.

Enligt kinesiska myndigheter har nio av tio invånare fått vaccin, men bland personer över 80 år har endast 66 procent vaccinerat sig.

Risk för utökad kontroll

Enpartistyret och president Xi Jinping har under lång tid insisterat på nolltolerans mot covid-19. Enstaka smittofall har lett till stora nedstängningar där flera miljoner människor tvingats stanna i sina hem. Ytterligare ett möjligt scenario framöver är att myndigheterna kommer att utöka kontrollen över landets invånare. 

Tilde Lewin har, likt invånarna i Kina, fått sms med varningar om vad som händer ifall man bryter mot de rådande karantänsreglerna. ”Om du bryter mot karantänsreglerna kommer du tas till ett centraliserat karantänscenter. Du tvingas betala kostnaden för det själv. Vi kommer att underrätta din arbetsplats och du kommer att lagföras”, går det att läsa i meddelandet.

– Kina och Kommunistpartiet har världens mest utvecklade övervakningsapparat. Förutom att man får hotfulla sms ser man också övervakningskameror och polisbilar överallt, säger hon. 

För enskilda personer som smittats gäller fortsatt total isolering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer