Foto: SVT/TT

SVT:s Europakorrespondent: ”Storbritannien under brexit är inte normalt”

Uppdaterad
Publicerad

Theresa May är kvar efter misstroendeomröstningen – men det är även röran kring brexit.

Så vad händer nu?

– Det kommer att vara fullspäckade dagar, säger SVT Nyheters Europakorrespondent, Christoffer Wendick.

Theresa May sa att hon gärna för samtal med politikerna, hur troligt är det att samtalen blir av?

– Nu har hon både i går och i dag sagt att hon kommer att kontakta ledande politiker i parlamentet. Det som är intressant är att hon inte säger att hon ska träffa partiledarna, hon behöver alltså inte ringa Jeremy Corbyn. Han är nog svårast att vinna över. Hon siktar i stället in sig på framför allt sina egna, de som har svikit henne i brexit-omröstningen på tisdagen. Skulle hon vinna över dem skulle det räcka. Samtalen kommer nog också att bli av med Labour och de andra oppositionspartierna, men hon behöver inte kontakta just partiledarna.

Brexit

På tisdagen förlorade hon stort. På onsdagen klarade hon misstroendeomröstningen, men de senaste dagarna måste ju ha skakat om henne rejält. Kan hon hämta sig?

– Hon är en stukad partiledare efter gårdagens historiska nederlag. Det gör det inte lättare för henne att vinna över dem som redan röstat mot hennes avtal till sin sida. Även om hon i någon mån är en förlorare vill parlamentet ändå inte ersätta henne. För parlamentet är hon ett bättre alternativ som partiledare än Jeremy Corbyn, det visade omröstningen på onsdagen. Under normala omständigheter skulle en partiledare haft svårt att resa sig efter ett så enormt nederlag, men detta är inte ett normalt fall. Storbritannien under brexit är inte normalt. Därför kan hon i detta läge, åtminstone tills vidare, fortsätta styra landet.

Vad är nästa steg nu?

– Nästa steg börjar redan på onsdagskvällen. Hon kommer att träffa politikerna redan på kvällen och kommer att fortsätta göra det de närmsta dagarna. Det kommer att vara fullspäckade dagar för henne. Hon vill ju förändra så lite som möjligt och kommer att försöka bena ut vilka som är de minsta förändringar som krävs för att parlamentet ska rösta ja om det blir en ny omröstning. När hon vet detta kommer hon att åka till Bryssel och berätta för EU vad hon behöver för att få igenom avtalet. På måndag kommer hon att lägga fram i parlamentet hur hennes plan B ser ut. Plan A röstades ju ner på tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet