Allt fler smittade, allvarligt sjuka och dödsfall i USA – många pratar nu om det tunga lass landets kvinnor dragit under pandemin, berättar utrikesreporter Carina Bergfeldt.

SVT:s korrespondent: Extrema smittotal i USA

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemins grepp hårdnar om det politiskt splittrade USA. Den senaste tiden har antalet smittade och döda i landet skjutit i höjden.

– Under hela oktober har ungefär 800 dött med covid-19 varje dag i USA. De senaste dagarna har den siffran varit runt 1 000, säger Carina Bergfeldt, SVT:s korrespondent i USA, i Helgstudion.

På fredagen rapporterades ett globalt rekordantal av antalet nya smittade i landet – 99 000 nya coronafall på ett dygn.

– Siffrorna är extrema. För några veckor var jag här och pratade om rekordsiffran 47 000 per dag. Det är inte bara en ökning i antalet smittade, det är också en ökning av svårt sjuka och antalet som dör, säger Carina Bergfeldt.

”Trötta på pratet om corona”

Samtidigt råder oenighet kring hur samhället ska hantera den pågående pandemin. En del, bland annat president Donald Trump, menar att farorna med smittan överdrivits av bland annat media.

– Du har dels republikaner som är trötta på pratet om corona, som vill att ekonomin ska komma igång, att barnen ska skickas tillbaka till skolorna och att restauranger samt butiker ska öppna, säger Carina Bergfeldt.

– Sen har du den andra gruppen som känner att detta är en katastrof som måste tas på allvar, som tycker att presidenten och hans administration hanterat detta fruktansvärt.

Hör Carina Bergfeldt berätta mer om situationen i USA i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.