SVT:s korrespondent: ”Brexitörerna kommer att lusläsa avtalet”

Uppdaterad
Publicerad

Det var en till synes lättad och nöjd Boris Johnson som meddelade att brexit-avtalet med EU nu är i hamn. Men det är ont om tid för att få allt som behövs inför årsskiftet och premiärministern kan räkna med att granskas hårt av sina egna.

– De hårdföra brexitörerna i Johnsons eget parti kommer att lusläsa det här avtalet, säger Anna-Maja Persson, SVT:s korrespondent i London.

Merparten av detaljerna i det uppemot 2 000 sidor långa avtalet mellan EU och Storbritannien är ännu inte kända, men klart står att parterna är överens. En viktig fråga som fått en lösning – om än tillfällig – är fisket i Storbritanniens vatten, dit EU-länderna kommer att få fortsatt tillgång i en övergångsperiod på fem och ett halvt år.

Just fiskefrågan lär granskas särskilt hårt av de hårdföra brexitörerna i konservativa partiet Tories när det nu är dags för premiärminister Boris Johnson att ta med sig avtalet tillbaka till parlamentet, som måste godkänna det vid ett extrainkallat möte 30 december.

Brexit

– Fisket har blivit en symbolfråga för dem, även om det verkligen inte handlar om mycket pengar jämfört med andra områden, säger SVT:s korrespondent Anna-Maja Persson.

Omröstningen lär trots allt gå Johnsons väg eftersom Labour sedan tidigare flaggat för att man kommer att rösta ja. Men fortfarande återstår flera oklarheter om hur implementeringen ska gå till

– Och det är välidgt ont om tid kvar till årsskiftet, säger Anna-Maja Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet