Foto: Anders Mohlin/SVT

SVT:s korrespondent Carina Bergfeldt om det inställda mötet mellan Nordkorea och USA

Uppdaterad
Publicerad

Trots att beskedet från president Donald Trump att mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un ställs in var väntat, slogs det upp rejält i amerikanska medier.

– Här ser många det som ett exempel på vilken bra förhandlare Trump är, säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

Index på de amerikanska börserna föll något när beskedet kom tidigt på morgonen amerikansk tid. Men någon större dramatik var det aldrig fråga om, berättar Carina Bergfeldt.

– Trump förvånade alla genom att tacka ja till mötet så snabbt, men efterhand har det stått klart att parterna har så totalt olika utgångpunkter i förhandlingarna att ett möte inte hade lett någonstans.

Nordkorea-krisen

Allt eller inget

Trumps utgångsläge inför mötet var att Nordkorea ska skrota alla sina kärnvapen utan motkrav. Något som Kim Jong-Un knappast är beredd att göra.

Enligt Carina Bergfeldt kommer de Trumpkritiska medierna i USA nu peka på att presidenten varit godtrogen som så beredvilligt sträckt ut handen till en diktator. Samtidigt finns det annat som presidenten kan lyfta fram till sin fördel.

Visat ledarskap

– Trumpvänliga medier som till exempel Fox News kommer å andra sidan lyfta fram att Trump visar ledarskap genom att ställa in mötet när det inte blir som han vill. Dessutom har han ju lyckats få loss de amerikanska medborgare som varit fångar i Nordkorea.

”Jag såg mycket fram emot att träffa dig”, skriver Trump i brevet till Kim och tillägger:

”Fientlig inställning”

”Tyvärr, på grund av den enorma ilska och din öppet fientliga inställning som visat sig i dina senaste uttalanden, känner jag att det är olämpligt att just nu genomföra det möte vi så länge har planerat”.

Tonläget mellan USA:s och Nordkoreas ledare har förändrats flera gånger om de senaste månaderna. Från öppen fientlighet i samband med missiltesterna till vänskapliga trevare och sedan tillbaka mot konfrontation igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet