Toppmötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un är inställt. Det meddelar Vita huset i ett öppet brev till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Foto: TT

Donald Trump ställer in toppmötet med Kim Jong-Un

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har ställt in mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Nu meddelar Trump att USA är redo för ”alla dumma handlingar” som Nordkorea skulle kunna utföra.

– Vi är mer redo än någonsin att bemöta hot från Nordkorea, säger Trump.

Donald Trump ska ha skickat ett brev till den nordkoreanska ledaren där han meddelat att han ställer in mötet som skulle ha hållits den 12 juni i Singapore.

”Jag såg mycket fram emot att träffa dig”, skriver Trump till Kim och fortsätter.

Nordkorea-krisen

”Tyvärr, på grund av den enorma ilska och din öppet fientliga inställning som visat sig i dina senaste uttalanden, känner jag att det är olämpligt att just nu genomföra det möte vi så länge har planerat.”

Vita Huset har på Twitter publicerat Trumps brev till den nordkoreanska ledaren.

”Redo att möta hot från Nordkorea”

Donald Trump säger i ett uttalande att detta är stort bakslag för Nordkorea och världen. Presidenten meddelar också att USA är redo för alla ”dumma handlingar” som Nordkorea skulle kunna utföra.

– Vi är mer redo än någonsin att bemöta hot från Nordkorea, säger Trump.

Han uttryckte också hopp om att Kim Jong-Un ska göra ”vad som är rätt för hans folk” som förtjänar att leva i fred och harmoni, något som enbart kan ske om kärnvapenhotet försvinner. Journalister frågade presidenten om han trodde att det inställda mötet kunde leda till krig och svaret blev: ”Vi får se vad som händer”.

”Tveka inte att höra av dig”

Trump säger samtidigt att Kim Jong-Un inte ”ska tveka att ringa eller skriva till honom” om han ändrar sig om mötet som planerades att hållas i Singapore den 12 juni. Han säger också att mötet kan komma att ske vid ett senare tillfälle.

Den amerikanske presidenten har inte uppgett vad som specifikt ledde till att han fattade beslutet att ställa in mötet.

I ett uttalande kallade den nordkoreanska regeringen USA:s vicepresidenten Mike Pence för en ”politisk idiot”, och att landet är lika redo att konfrontera USA i ett kärnvapenkonfrontation som vid förhandlingsbordet, skriver nyhetsbyrån AP.

Enligt USA:s utrikesminister Mike Pompeo har Nordkorea inte svarat på USA:s brev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet