SVT:s korrespondent: Ett bakslag för Trump

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli ett splittrat kongressval i USA. I nuläget ser republikanerna ut att behålla majoriteten i senaten samtidigt som demokraterna verkar ta över representanthuset. Ett bakslag för presidenten Donald Trump menar Carina Bergfeldt, SVT:s USA-korrespondent.

En republikansk majoritet i senaten och en demokratisk majoritet i representanthuset, det är vad amerikanska mellanårsvalet ser ut att landa i. En uppdelning i kongressen som kan göra det svårt inför Trumps kommande två år som president.

– När det gäller att driva igenom nya lagar så måste man få igenom dem i båda husen. Och där kommer svårigheten för president Trump, för det är väldigt svårt att se att en majoritet demokrater någonsin skulle gå med på ett lagförslag som Trump försöker att driva igenom, säger Carina Bergfeldt.

Se mer av Carina Bergfeldts analys i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mellanårsval i USA 2018

Mer i ämnet