Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Att auktoritära härskare tar till extra hårt mot sina motståndare kan vara ett tecken på svaghet, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström. Foto: SVT/Maxim Guchek/TT/AP

SVT:s korrespondent: EU:s sanktioner ger Ryssland det totala inflytandet

Uppdaterad
Publicerad

EU:s hårda linje mot Belarus innebär att landet i praktiken inte längre har några förbindelser med väst, vilket ger Ryssland det totala inflytande som president Putin eftersträvat. Den analysen gör SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

EU:s kritik mot tas emot med ilska i Belarus ledande skikt, och redan innan toppmötet fattat beslut om flygförbud både till och från landet undertecknade president Aleksander Lukasjenko ett antal lagändringar som ytterligare begränsar yttrandefrihet och pressfrihet. Landets utrikeministerium kallar EU:s inställning ”fientlig och orättfärdig”.

– Lukasjenko har i många år spelat ett slags spel där han ibland går väst till mötes i ett försök att få EU att hålla en mjukare linje mot Belarus. Det spelet verkar vara över och nu har Lukasjenko bara Putin att luta sig mot. Man kan säga att EU:s hårda linje har gett Ryssland det totala inflytande över Belarus som man länge velat ha, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

Videon med den fängslade aktivisten Roman Protasevitj, där han säger sig behandlas väl och även erkänner att han varit med och arrangerat protestmötena i Belarus, är enligt Bert Sundström ett klassiskt exempel på hur diktaturer brukar legitimera sitt agerande:

Ytterligare sanktioner

– Bekännelsen är helt klart framtvingad, enligt Protasevitjs far ser han inte ens ut som han brukar. De låter honom läsa upp ett meddelande om att han är skyldig på samma sätt som man gör i Kina. Ytterligare ett flagrant exempel på hur Lukasjenko och hans anhang inte respekterar normala spelregler, säger Bert Sundström.

Förutom att införa flygförbud arbetar nu EU med att ta fram en lista över personer i Belarus som varit inblandade i att tvinga ned flygplanet i Minsk. Detta för ge dem inreseförbud och möjlighet att frysa eventuella tillgångar i EU. Det talas också om riktade ekonomiska sanktioner mot landet Belarus, en process som väntas ta tid.

– Belarus och Lukasjenko är redan så utstötta från den normala diplomatiska verksamheten i Europa att jag inte tror att fler sanktioner spelar någon större roll. Det som verkligen skulle göra skillnad är om Ryssland skulle ta sin hand ifrån honom och ser till att ett maktskifte kan ske. Men det lär inte att hända på många år, säger Bert Sundström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer