Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter Elin Jönsson, som befinner sig på plats i södra Ukraina tillsammans med fotograf Lars Lyrefelt. Hör henne berätta mer om vad återtagandet av staden betyder. Foto: Lars Lyrefelt/SVT

SVT:s reporter om återtagandet av Cherson: Symboliskt och strategiskt viktigt

Uppdaterad
Publicerad

Den ukrainska staden Cherson har återtagits av ukrainska styrkor, och under fredagen kunde den ukrainska flaggan återigen hissas i staden. Från ryskt håll har man sagt att det var en ordnad reträtt och att allt gick enligt plan, men SVT:s utrikesreporter på plats, Elin Jönsson, har nåtts av andra uppgifter.

– Här pratar man om en kaotisk reträtt som mycket liknar den i Charkivregionen, säger hon i SVT:s Aktuellt.

Bilder inifrån Cherson visar hur ryska stridsfordon och annat militärt materiel lämnats i samband med tillbakadragandet. Flera ryska soldater ska också ha tagits tillfånga av ukrainska trupper, berättar Elin Jönsson som säger att återtagandet av staden är en viktig seger för Ukraina.

– Det är ett område som varit ockuperat av Ryssland och som också annekterats av Ryssland. Att ta tillbaka det är så klart symboliskt viktigt, men också strategiskt viktigt för vägen ner till Krim varifrån man har transporterat vapen för att kunna attackera den ukrainska armén. 

Hör mer från Elin Jönsson i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.