Niklas Sjögren och Vlada Cakic utanför grottöppningen i norra Thailand. Foto: AFP/SVT

SVT:s team utanför grottöppningen: ”Alla kämpar som djur här”

Uppdaterad
Publicerad

Det thailändska pojklaget har nu suttit fast i tolv dygn. Men vid grottsystemets öppning pågår arbetet för fullt. SVT:s team på plats, Niklas Sjögren och fotograf Vlada Cakic, bevittnar en outtröttlig räddningsinsats inför ett massivt pressuppbåd.

– Klockan är halv två på natten men det är fullt med folk här. Alla kämpar som djur här, säger Niklas Sjögren.

Var befinner ni er just nu?

– Vi är en liten bit från grottöppningen. Där vi befinner oss just nu ser vi hur man med hjälp av flera kilometer slangar förser grottan med luft. Samtidigt ser vi hur det forsar ut vatten via pumpar i grottsystemet. Man har lyckats få ner vattennivåerna en bra bit och det har inte kommit nytt regn än, vilket man är rädd för om man väntar för länge.

Pojkar fast i grotta i Thailand

Vad är det senaste ni hört om själva räddningsinsatsen?

– Man arbetar fortfarande parallellt med alla tre alternativ: Dyka ut med pojkarna, låta de vara kvar samtidigt som man förser dem med vatten, syre, mat, läkare och liknande, eller att borra sig in och få ut pojkarna på det sättet.

– Än så länge har man inte stängt dörren för något av de alternativen, men att de skulle stanna under en längre tid är inte realistiskt eftersom man oroar sig för regn. Även alternativet att borra sig in medför många risker, så det lutar åt att man måste försöka dyka ut med pojkarna.

Hur är stämningen på plats?

– Hoppfullt skulle jag säga, i och med att klockan är två på natten men det är fullt med folk här. Alla kämpar som djur här. Man jobbar dygnet runt och det är många frivilliga som hjälper till, även om det är det professionella arbetet som blir avgörande i slutändan. Men det finns inget tecken på att man skulle vara modfälld utan snarare motsatsen. Alla känns väldigt engagerade.

Har ni fått prata med några anhöriga?

– Man håller anhöriga på avstånd från det massiva pressuppbådet som nog skulle kunna bli väldigt påfrestande. Trots att det är mitt i natten så är det kanske 15 olika tv-team på plats, till exempel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pojkar fast i grotta i Thailand

Mer i ämnet