Foto: SVT/TT

SVT:s Erika Bjerström om attacken: ”Helt tydligt att USA sluter upp bakom Trump”

Uppdaterad
Publicerad

USA, Storbritannien och Frankrike attackerade i natt, svensk tid, Syrien. Här besvarar SVT Nyheters utrikeskommentator Erika Bjerström de tre mest centrala frågorna om händelsen.

Varför gör Trump det här?

Dels är det många som vittnat att president Trump blev mycket tagen av bilderna på barn som kämpar för att få luft efter att ha utsatts för den här kemgasattacken.

Syrienkriget

Men, det handlar lika mycket om att Trump vill demonstrera vilken sorts ledare han är. När han säger ”Här går gränsen” – då menar han det. Detta är lika mycket en signal till Nordkorea och Kim Jong-Un: Vidtar man militära åtgärder som USA säger är oacceptabla, då blir det konsekvenser. Det är en krass demonstration.

Har Trump stöd för detta i USA?

Det är helt tydligt att USA sluter upp bakom Trump, han får stöd också från oppositionen att göra det här. Reaktionerna visar att stödet är brett.

Elisabeth Warren, senator från Massachusetts, demokrat och hans kanske största kritiker, säger att hon har förståelse för att man behöver markera mot regimen Assad, att de hade överträtt en absolut linje, även om hon önskat att Trump fått kongressens tillstånd. En av hans största kritiker inom Republikanerna, senator John McCain i Arizona, sa att han gratulerade Trump, och tyckte det var klokt att attacken gjorts i allians med Frankrike och Storbritannien.

Så: Två av hans största kritiker ger tummen upp.

Vilka konsekvenser får detta?

Ryssland har begärt ett krismöte i säkerhetsrådet, man är inte överens i skuldfrågan. Syriens allierade menar att kemattacken inte har utförts av Syrien, medan USA och dess allierade bestämt hävdar att det är Assad-regimen som ligger bakom. Det viktiga nu är att utreda skuldfrågan, och att inga andra i Syrienledda alliansen kommer med militära motdrag, det vill säga Ryssland eller Iran. Händer det, då får vi en utveckling som ingen kan förutse konsekvenserna av.

Det faktum att det är en allians som gått fram i den här attacken, det vill säga Frankrike, USA och Storbritannien, gör det mindre troligt att Ryssland slår tillbaka. Ingen tror att Putin törs slå till mot tre av världens största militära stormakter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet