Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Keith Still, expert i folksamlingssäkerhet, svarar på tre frågor om katastrofen i Seoul. Foto: Lee Jin-man/AP/TT

Experten efter trängselkatastrofen i Seoul: Hade kunnat förhindras

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Sydkorea medger att man gjort misstag i samband med trängselkatastrofen i Seoul där 155 människor miste livet.

Samtidigt hade katastrofen kunnat undvikas, menar Keith Still, professor och expert i folksamlingssäkerhet.

– Det här är en av de situationer där man hade behövt framförhållning, säger han. 

Efter trängselkatastrofen i Seoul växer nu kritiken mot polisens agerande.

På måndagen medgav polisen att man gjort vissa misstag i samband med bevakningen av det halloweenfirande som ägde rum på platsen.

Trängselkatastrofen i Seoul

– Poliser på plats upptäckte inte en plötslig ökning av folkmassan, sade Hong Ki-Hyun, chef för nationella ordningspolisen, enligt TT.

Den nationella polischefen Yoon Hee-keun säger att han känner sig ”ändlöst ansvarig” för den allmänna säkerheten och vill nu se en snabb och omfattande utredning av polisens arbete.

”Svårt att lätta på trycket”

Keith Still,  professor och expert i folksamlingssäkerhet, menar att katastrofer på grund av trängsel är regelbundet förekommande runt om i världen. Baserat på vad han sett i videoklipp från händelsen verkar förebyggande trängselhantering ha saknats när katastrofen ägde rum. Han tror till exempel att beräkningar av arean och flödeshastigheten hade kunnat förhindra olyckan.

När en massiv trängselkollaps väl uppstår är det näst intill omöjligt för räddningspersonal att dra ut människor från massorna på ett säkert sätt.

– När du väl kommer över en viss gräns blir det väldigt svårt att lätta på trycket i de miljöerna, säger han.

Flera orsaker bakom tragedin

De smala gränderna, det stora antalet människor på en och samma yta och folkmassans tryck kan också ha varit bakomliggande orsaker till att så många människor dog, resonerar Keith Still. 

Han liknar katastrofen med fallande brickor i ett dominospel.

– Det är precis vad som händer med folkmassor när folk väl faller omkull.

Professorn: Alla reagerar olika vid kriser

Misse Wester, professor vid avdelningen för riskhantering och samhällssäkerhet vid Lunds universitet, menar att det är svårt att veta hur människor reagerar vid den här typen av situationer.

– Det är inte så att alla reagerar likadant, utan det beror på vem man är och var någonstans i ett skede man befinner sig. Hamnar man mitt i det är det klart att vi agerar på ett sätt där vi vill skydda både oss själva och de människor vi är där med, säger hon.

Försiktig med ordet panik

Hon tycker att man ska vara försiktig med ordet panik eftersom det lätt kan kopplas samman med irrationellt beteende.

– Någonstans tänker vi att människor i panik reagerar irrationellt, men vi vet från forskning att man agerar väldigt rationellt givet den situation man befinner sig i. Panik uppstår i väldigt specifika situationer och det är ganska ovanligt.

Hör mer från Keith Still och om hans syn på katastrofen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trängselkatastrofen i Seoul

Mer i ämnet