Grekland: Datum satt för nyval

Uppdaterad
Publicerad

Greklands president har undertecknat ett dekret om att nyval ska hållas de 20 september. Samtidigt tappar vänsterparti Syriza, med partiledaren Alexis Tsipras, stöd bland väljarna, enligt en färsk opinionsmätning.

Mätningen är den första som publicerats sedan Tsipras koalitionsregering gjort upp med euroländerna om ett nytt stödprogram med nödlån i utbyte mot reformer, privatiseringar och åtstramningar.

Sedan stödprogrammet godkänts har Tsipras avgått som premiärminister, för att bana vägen för nyval.

Konservativa går framåt

Enligt mätningen, gjord av Prorata-institutet för tidningen Efimerida Ton Syntakton, får Syriza 23 procent av väljarnas stöd. Det konservativa Ny demokrati får samtidigt 19,5 procent.

I senast föregående mätning gjord av Prorata låg Syriza på 26 procent, medan Ny demokrati låg på 15 procent.

Det nya vänsterpartiet Folklig enighet, som leds av en grupp politiker som brutit sig loss från Syriza, får 3,5 procent i mätningen. Därmed ser det ut som att de klarar treprocentspärren till parlamentet.

Kritik mot avgång

Enligt mätningen anser 64 procent av de tillfrågade att det var fel av Tsipras att avgå för att få ett nyval. Samtidigt säger 68 procent att Grekland bör stanna kvar inom eurozonen, även om det innebär nya åtstramningar för krislandet.

Drygt var fjärde tillfrågad, 25,5 procent, hade när undersökningen gjordes ännu inte bestämt sig för hur de skulle rösta i ett nyval.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Greklands ekonomiska kris

Mer i ämnet