Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska Jonathan Conricus är talesperson för Israels militär IDF: ”Alla terrorister som var inne i Israel är antingen döda eller fångatagna”. Foto: SVT

Talesperson för IDF om Hamas avrättningshot: Något vi förväntat oss

Uppdaterad
Publicerad

Hamas hotar att avrätta en tillfångatagen israel varje gång Israel beskjuter civil bebyggelse utan förvarning. Jonathan Conricus, talesperson för Israels försvarsstyrka (IDF), anser att det är en väntad taktik – och nekar till att man skulle rikta in sig på civila mål.

– Vi försöker slå ut Hamas militära kapacitet, vi håller inte på att döda civila, säger han.

Den terrorstämplade gruppen Hamas har tagit hundratals israeler som gisslan sedan blixtoffensiven mot Israel inleddes i lördags. Enligt Jonathan Conricus, talesperson för IDF, påverkas inte Israels militära strategi av avrättningshotet.

– Det är något som vi förväntat oss. De har tagit gisslan för attavrätta, för att visa det i sociala medier och försöka skydda sig själv från våra attacker, säger han i Aktuellt.

Samtidigt tillbakavisar han anklagelserna om att Israel skulle attackera civila mål.

– Det är vad Hamas gör. Det är Hamas som har kommit in, invaderat Israel och dödat och massakrerat israelisk civilbefolkning på ett sätt som aldrig hänt i Israels historia, säger han.

Vill slå ut Hamas

Israel riktar enbart in sig på Hamas militära infrastruktur, enligt Jonathan Conricus.

– Det vi har sagt till civilbefolkningen är att om ni vet att Hamas har infrastruktur under er, åk därifrån. Åk mot Egypten eller någon annanstans. Om ni vill vara säkra så håll er borta från Hamas, säger han.

Gazas hälsodepartement uppgav på måndagen att minst 687 palestinier dödats och 3 700 skadats. Minst 900 israeler har dödats och nästan 2 400 har skadats, enligt medier i Israel.

Nu har IDF fått i uppdrag av regeringen att fullständigt slå ut Hamas militära förmåga.

– Det är de som är våra fiender, civilbefolkningen i Gaza är intevåra fiender. Jag tror att de kommer att tjäna på det vi kommer attgöra mot Hamas, säger Jonathan Conricus.

Omfattande mobilisering

I nuläget har man återtagit kontrollen i södra Israel och alla Hamasanhängare som tagit sig in i landet ska antingen ha dödats eller tillfångatagits. Över 300 000 reservister har kallats in i en omfattande militär mobilisering och det har rapporterats att en markinvasion av Gaza kan vara nära förestående.

Men Jonathan Conricus vill inte uttala sig om planerna framöver.

– Vårt fokus är på Hamas militära förmåga och se till att detta inte händer igen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.