Kvinnor tvingas täcka sig

Uppdaterad
Publicerad

Afghanistans ekonomi står på randen till kollaps, lagar är satta ur spel och situationen för befolkningen är oerhört svår – särskilt för kvinnor.

Människorättsorganisationer har varnat för en kommande humanitär katastrof när afghaner flyr från det nya talibanstyret, som har infört sharialagar.

– Man vet inte nu vilken lagstiftning som ska följas eftersom talibanerna har deklarerat att den tidigare lagstiftningen och grundlagen inte längre gäller, säger Helene Lackenbauer, Afghanistanexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Enligt Lackenbauer har talibanerna börjat implementera sin politik, som till stor del bygger på att separera män och kvinnor. På flera håll i landet patrullerar talibansk moralpolis, och kvinnor tvingas i allt högre utsträckning att täcka sig helt.

– Kvinnor har uppmanats att sitta hemma i väntan på att säkerheten ska bli bättre, som talibanerna uttrycker det. För afghanska kvinnor är det osäkert om de någonsin kommer att kunna återgå till arbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.