Foto: ScanpixVisa alla (8)
Visa alla (8)

Polisen: Vi kan inte desarmera fällorna

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkte skyttens lägenhet är så utförligt försåtsminerad att polisen bedömt att de inte kan desarmera det explosiva materialet på ett säkert sätt, uppger Reuters.

Polisen planerar nu att detonera sprängladdningarna med hjälp av en robot. Explosionen väntas bli relativt liten i sin omfattning.

Den gripne James Holmes ska också ha satt en stereo i lägenheten på en timer. Ljudanläggningen var programmerad till att börja spela hög musik sent på natten.

-Den gick igång mycket högt, uppenbarligen för att någon skulle ringa om störande buller. Folk skulle komma in och eventuellt utlösa spränganordningarna, uppger en anonym källa nära utredningen för Reuters.

Lägenheten minerad

När James Holmes greps på fredagsmorgonen svensk tid uppgav han att det fanns sprängämnen i hans hem, berättade polischef Dan Oates i en presskonferens. De uppgifterna fick polisen i Denver att direkt starta en undersökning av parkeringsplatsen utanför biografen.

Denverpolisens bombgrupp åkte samtidigt bort till den 24-årige James Holmes hem och tillsammans med brandkåren och FBI så evakuerades området kring lägenhetskomplexet av tungt beväpnad poliser.

Under flera timmar har polisens tekniker stått utanför mannen lägenhet och strax innan 17 svensk tid meddelade polischef Dan Oates att lägenheten var minerad.

–Vi försöker hitta ett sätt att desarmera de olika fällor som finns här. Vi har evakuerat fem byggnader och vi vet inte hur länge vi kommer vara här, sa Dan Oates till 9news.com.

Enligt Dan Oates så fanns flera olika fällor med brandfarligt material runt om i mannens lägenhet som ligger på den tredje våningen i en lägenhetsbyggnad.

Oates uppgav att mineringen var väldigt sofistikerad och att det kan ta en dag eller till och med flera dagar innan polisen kan ta sig in i lägenheten.

  •  Dödsskjutningen i Aurora, en förort till staden Denver i delstaten Colorado, var den blodigaste i sitt slag i USA sedan april 2007. Då dödades 32 personer och 15 skadades på ett universitet i delstaten Virginia. Den 23-årige gärningsmannen, som uppgavs ha varit psykiskt sjuk, tog sedan sitt eget liv.
  • I april i år sköts sju människor ihjäl på Oikos-universitetet i Kalifornien. Gärningsmannen greps, men nekade till morden.
  • I februari 2008 dödades fem personer på Northern Illinois University nära Chicago. Gärningsmannen tog sedan sitt eget liv.
  • Den mest ökända händelsen av samma slag inträffade på Columbine High School i Littleton i Colorado i april 1999 då två unga män dödade tolv skolkamrater och en lärare, för att sedan begå självmord.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutning i Aurora

Mer i ämnet