Visa alla (2)
Visa alla (2)

Terrorister pressar Frankrike globalt

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

President Hollande uppmanar nu fransmän över hela världen att vara på sin vakt. Dådet i Mali äger troligen rum därför att Frankrike sedan 2013 har engagerat sig militärt i landet. Detta kan ses som en förfärlig uppföljning av terrordåden i Paris för en vecka sedan.

Efter attackerna i Paris förklarade en talesperson för terroristorganisationen IS för nyhetsbyrån Reuters att Frankrikes militära intervention i Mali är ännu en orsak att attackera Frankrike och franska intressen.

Trots rädslan för nya terrordåd i hela Europa är trycket just nu hårdast på Frankrike.

Terrorister spreds

– Detta är bara början. Vi har inte heller glömt vad som hände i Mali, sade IS-källan då till Reuters.

Bakgrunden är att bland annat terrorister allierade med al-Qaida för cirka tre år sedan tog över norra Mali och hotade den södra delen. Frankrike inledde en militär aktion 2013 och kunde fördriva terroristerna. Men det ledde till att terrorister spreds även över andra delar av landet.

Nu är det terrorister ur dessa grupper, eller efterföljare, som alltså slagit till i södra Mali, i huvudstaden Bamako. Det är än så länge svårt att säga vilka som står bakom dagens terrordåd. I Mali finns en rad radikala grupper, en del som funnit där relativt länge, andra nybildade.

Uppmanade till attacker

Nu har en al-Qaida-lierad grupp, al-Mourabitoun, tagit på sig ansvaret tillsammans med al-Qaida i Maghreb (Nordafrika). Frankrike hotas alltså även av andra grupper än IS.

Dagens attack är ett klart bevis på hur internationaliserad den moderna terrorismen är. Det dröjde alltså inte länge efter förra fredagens attack innan terrorister på nytt slog till. Och det är inte bara fransmän som drabbades i dagens gisslandrama utan också andra nationaliteter.

Attack mot internationell elit

Hotellet i Malis huvudstad Bamako är en samlingsplats för till exempel internationella affärsmän, diplomater och militärer.

Det är – även om det även fanns kinesiska och turkiska hotellgäster – också i hög grad en attack mot en internationell elit, ofta från väst eller med kontakter till väst. 

I dag är det FN-operationen Minusma med 9.200 soldater som står för huvuddelen av den beväpnade internationella kontrollen i landet. Frankrike hade ursprungligen 4.500 soldater stationerade men är nu nere i runt 1.000.

Varnar fransmän

Frankrike håller således på att lämna landet, men det är nog ingen tvekan om att det är det franska engagemanget som i hög grad har orsakat fredagens attack. De franska trupper som är kvar betraktar bedömare som ”överansträngda”.

Vi vet inte om det även i fortsättningen blir Frankrike som kommer att drabbas värst eller om attackerna sprider sig till andra länder. I ett tal på fredagen uppmanade president François Hollande fransmän i ”känsliga” länder att vara på sin vakt.

För Frankrike är det ingen tvekan om att nationen just nu befinner sig i ett mycket utsatt läge. Det är ett utvalt mål för terrorister.

Flygattacker i Syrien

Det finns rapporter som säger att högt uppsatta funktionärer i terroristorganisationen IS evakuerar sig själva och sina familjer från IS ”huvudstad” Raqqa i Syrien på grund av de franska flygattackerna.

Dagens terrordåd hänger troligen samman med att de franska attackerna vållat IS stor skada.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Malioroligheter

Mer i ämnet