”Terroristerna får stor uppmärksamhet med små medel”

Uppdaterad
Publicerad

När en stor stad som Jakarta attackeras drar terrorister till sig stor uppmärksamhet. – Det gör mig ont att behöva säga det men jag är inte förvånad den här gången heller, säger Hans Brun, forskare i kontraterroism på King's college i London.

I Indonesien har man under en längre tid haft problem med extremistisk islamism. Det gäller inte minst gruppen Jemaah Islamiya med kopplingar till al-Qaida. Den gruppen låg bakom det stora attentatet på Bali 2002. Då dödades över 200 personer varav flera svenskar.

– Jag är inte speciellt förvånad över att det hänt. Det gör mig ont att behövas säga det men jag är inte förvånad den här gången heller, tyvärr, sa Hans Brun, forskare i kontraterrorism, i Gomorron Sverige på torsdagsmorgonen efter bombdåden i Indonesiens huvudstad Jakarta.

Bombdåd i Jakarta

Enligt Hans Brun var målet som terroristerna valt för sin attack särskilt intressant.

– Återigen väljer man en stor stad där det finns massmedia, där det finns turister. Där får man hela världens uppmärksamhet med ganska små medel.

– Det djävulska med terrorism är att det är lätt att dra till sig världens uppmärksamhet om man gör det på rätt sätt. Det har man  lyckats med ännu en gång, sa Hans Brun.

Europa på 1970-talet

Förra året, 2015, präglades mycket av terrorattentat. 2016 har inte börjat bättre. Frågan man kan ställa sig är om vi tidigare sett terrorism i så stor omfattning.

Hans Brun jämför med Europa på 1970-talet då irländska IRA lyckades genomföra ett antal dödliga attacker per vecka under flera års tid.

– Det var mot andra mål. Det var oftast mot polis och militär eller politiska motståndare. Det var sällan mot civila i stor skala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombdåd i Jakarta

Mer i ämnet