Bilden på den terrormisstänkte Salah Abdeslam kommer från en övervakningsvideo. Abdeslam är den ende överlevande av teroristerna som åg bakom terrodåden i Paris 13 november. Foto: TT

Terrormisstänkte Abdeslam tiger i förhör

Uppdaterad
Publicerad

Salah Abdeslam, som körde en av bilarna under de terrordåd i Paris den 13 november som skördade 130 människoliv, har än så länge inte velat uttala sig under dagens förhör med rätten i Paris, uppger hans advokat. Abdeslam har dock sagt att han kommer att uttala sig senare.

Salah Abdeslam, som misstänks ha organiserat de terrordåd som dödade 130 människor i Paris 13 november 2015, förhörs under dagen i Paris. Abdeslam är den ende överlevande av gärningsmännen bakom attackerna.

Salah Abdeslam ska ha kört en av de bilar som användes av terroristerna vid dåden och dessutom planerat att ha agerat självmordsbombare, men därefter backat ur.

Terrordåden i Paris

När han den 18 mars greps efter en polisjakt i stadsdelen Molenbeek i Bryssel hade Abdeslam befunnit sig på flykt under fyra månaders tid.

Misstänks för delaktighet i Bryssel-dåd

Gripandet skedde bara fyra dagar före de terrordåd som skakade den belgiska huvudstaden, och den 26-årige franske medborgaren misstänks även ha deltagit i förberedelserna av dessa.

Bara dagar tidigare hade Abdeslam även lyckats fly över taken när belgisk polis slog till mot den lägenhet i Molenbeek han gömde sig i. I skottlossningen som utbröt dödades en av den terrormisstänktes medbrottslingar och fyra poliser skadades.

”Central roll”

Salah Abdeslam utlämnades den 27 april till franska myndigheter i enlighet med en europeisk arresteringsorder och den franske åklagaren Francois Molin uppgav i dag att han innehaft en nyckelroll i terrorattentaten den 13 november, enligt den franska dagstidningen Le Figaro.

– Hans roll i terrorgruppen och vad gäller de logistiska förberedelserna inför attentatet var central och han befann sig i Paris den 13 november.

I ett uttalande inför dagens förhör av Gerard Chemla, juridiskt ombud för ett antal av offrens familjer, har Abdeslam ett moraliskt ansvar att hjälpa myndigheterna, rapporterar BBC.

– Om den här mannen har ett samvete kommer han att samarbeta med rättsväsendet på ett sätt som gör att det som hänt aldrig upprepas.

FAKTA: SALAH ABDESLAM

Salah Abdeslam, född 1989, hyrde två av de bilar som användes under terrordåden i Paris den 13 november. Bilder från övervakningskameror tyder även på att han körde åtminstone en av bilarna, som andra gärningsmän – däribland brodern Brahim – sköt ifrån mot restaurangbesökare.

Brodern sprängde sig sedan till döds på ett café på Rue Voltaire och misstankar finns om att även Salah skulle ha begått ett självmordsdåd. Ett självmordsbälte, som tros ha tillhört honom, påträffades i en Parisförort efter dådet.

I stället fick Salah hjälp av vänner från Bryssel att fly från Paris. Deras bil stoppades av polis på vägen, men tilläts fortsätta eftersom inget ansågs tyda på att de varit inblandade i attacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet