Terrorplaner mot musikfestival i Tyskland avslöjas av säkerhetstjänst

Publicerad

En kvinna från den tyska säkerhetstjänsten låtsades vilja gifta sig med en IS-anhängare i Syrien. Så kunde myndigheterna avslöja planer på terrorattentat i Tyskland.

Den tyska säkerhetstjänsten upptäckte terrorplanerna via en chat-konversation från IS-fästet Raqqa i Syrien 2016.

En kvinna från Salzgitter i Niedersachsen försökte förmå andra kvinnor att resa till Raqqa för att gifta sig med IS-anhängare. Hon visste inte att hon kommunicerade med en kvinna som var anställd vid den tyska säkerhetstjänsten. Detta avslöjas av den tyska riksåklagaren Peter Frank och uppgifterna är publicerade i tre ansedda tyska medier, WDR, NDR och SZ.

Misstänkt par

Den misstänkta kvinnan och hennes man har båda stridit för IS och sitter nu i kurdisk fångenskap i norra Syrien. Tillsammans med hundratals andra har de gett upp kampen för terrorgruppen.

Slå till vid musikfestival

De har nu berättat om förberedelserna av attentat i Tyskland. Flera grupper av IS-terrorister skulle slussas in i landet och slå till vid olika tillfällen, däribland en musikfestival på en mindre ort. Paret ska ha meddelat via chattar att det handlade om ”ett mycket viktigt uppdrag”.

De väntar på att bli utlämnade till Tyskland där åtal väntar.

Schweizisk man

Hjärnan bakom planerna uppges vara en schweizisk man som har varit en högt uppsatt IS-funktionär och som tros ha dödats i striderna i Syrien. Han anses bland annat ha legat bakom terrordådet i Paris 2015 och i Bryssel 2016, enligt åklagarmyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer