Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under lördagen kom beskedet att landet uppdaterar sina reseregler igen. Foto: Jack Taylor/AFP/TT

Thailand svänger om krav på covidvaccin – ”krångligt”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag skulle Thailand kräva vaccinbevis för covid-19 vid inresa, enligt söndagens uttalande från myndigheter. Nu gör landet en helomvändning.

– Att visa vaccinbevis skulle vara besvärligt och opraktist, så vårt beslut är att det är onödigt, säger hälsoministern Anutin Charnvirakul till Reuters.

Helgens uttalande kom efter att Kina slopat sina reserestriktioner, men nu hänvisar den thailändske ministern till att en expertpanel ska ha kommit fram till att nivån av immunitet är tillräckligt hög, både i Kina och globalt.

Nu räknar Thailand med mellan 7 till 10 miljoner kinesiska turister, jämfört med det tidigare väntade 5 miljoner.

– Det här är ett gott tecken för Thailands turismsektor... landets ekonomi kommer återhämta sig snabbt, säger Charnvirakul.

Slopade fler restriktioner i oktober

Resekraven skulle ha gällt mellan 9 januari och 31 januari, men enligt Adam Györki, kommunikationsansvarig på resebolaget Tui, skulle de nya reglerna inte ha påverkat svenska resenärer speciellt mycket.

Den 1 oktober 2022 slopade Thailand de flesta restriktioner som uppkommit i samband med pandemin, däribland kravet att bära munskydd och kravet på vaccinbevis vid inresa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.