Storbritanniens premiärminister skriver i The Sun att de sista stegen i förhandlingarna om en brexit kommer att bli de svåraste, men att ett avtal till 95 procent är klart. Foto: TT / AP / Matt Dunham

Theresa May: Avtal om brexit är klart – till 95 procent

Uppdaterad
Publicerad
Ett avtal om brittiskt utträde ur EU är till 95 procent klart, enligt Storbritanniens premiärminister Theresa May. Hon väntas framföra detta inför parlamentet under måndagen, rapporterar Reuters. Men än är den svårlösta frågan om Nordirland/Irland-gränsen inte löst.
– De allra sista delarna av förhandlingarna kommer att bli de svåraste av alla, skriver May i The Sun.

Om man ska tro den brittiska premiärministern återstår nu endast uppskattningsvis fem procent av den överenskommelse om en mjuk brexit som ska ligga till grund för det brittiska EU-utträdet. Men det kommer inte bli enkelt, konstaterar Theresa May själv i den text som hon själv skrivit för tidningen The Sun:

– Vad som stått klart efter senaste veckans möte i Bryssel är att de allra sista delarna av förhandlingarna (om ett brittiskt EU-utträde, reds. anm.) kommer att bli de svåraste av alla.

Låsning i central fråga

De senaste tre veckorna har Storbritannien kommit överens om allt från Gibraltar till framtida säkerhetspolitik, enligt ett dokument som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

Men, samtalen är fortfarande i ett låst läge över hur man ska hantera gränsen mellan brittiska Nordirland och EU-landet Irland.

Frågan är central för den nordirländska fredsöverenskommelsen från 1998, men också av största vikt för både Irlands och Nordirlands ekonomier. Theresa May kommenterar just denna fråga i sin The Sun-text som publicerades under söndagen:

– Jag har varit väldigt tydlig med att detta måste lösas utan att det skapas någon form av gräns mellan Nordirland och resten av Storbritannien, skriver May.

Utträdelseavtalet kan inte undertecknas förrän de två sidorna är överens om hur man hanterar gränsen.

Efter stor anti-brexitdemonstration

Theresa May väntas alltså under måndagen kommentera brexitförhandlingarna i parlamentet och då kungöra att man till 95 procent är klara med ett avtal. Detta kommer efter helgen då en jättelik anti-brexitdemonstration ägt rum i London.

Närmare 700 000 tågade på lördagen genom huvudstaden för att kräva ny en omröstning om det slutliga utträdesavtalet. Den 29 mars 2019 är det tänkt att Storbritannien formellt ska lämna EU.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet