Hårdare tag mot extremism, var budskapet när Theresa May talade. Foto: TT

Theresa May: ”Saker måste ändras”

Uppdaterad
Publicerad

Nationell samling, hårdare straff mot terrorbrott, mer fokus på kontraterrorism, och en ideologisk strid med extrem islamism. Det var de fyra viktigaste punkterna när Storbritanniens premiärminister, Theresa May, höll tal idag.

Det var en sammanbiten och svartklädd Theresa May som talade till pressen och det brittiska folket från 10 Downing Street. Hon började med att berömma polisens insats.

– Deras insats var snabb och modig och jag vill tacka och hylla polisen och räddningspersonalen, liksom de civila på plats hjälpte till.

Terrordåd vid London Bridge 2017

LÄS MER: Tre gärningsmän ihjälskjutna i London

”Vi måste vinna den här kampen”

Gårdagens terrorattack var den tredje i landet på kort tid, något May refererade till i sitt tal. Hon sade att polisen samtidigt hindrat flertalet planerade terrorattacker men att vad vi ser nu är en ny trend.

– Saker och ting måste ändras, sade hon och radade upp fyra punkter som hon menade var viktiga.

LÄS MER: Terrordåd vid London bridge: Detta vet vi

Polisen har inte gått ut med vilka gärningsmännen är och vilka motiv som ligger bakom attacken. May pekade i sitt tal ut islamistisk extremism som en ideologi som är en av västvärldens främsta fiender och måste besegras.

Ideologin är en avart av islam som menar att västerländska värderingar inte går ihop med islam, sade hon och fortsatte:

– Vi måste vinna den här kampen. Det här skall ske genom att övertyga människor om att västerländska värden med pluralism och frihet är överlägsna, sade hon.

Mer samarbete

Hon sade också att en viktig nyckel i kampen mot den här typen av terrorism låg i samarbete med andra länder och att man måste ha hårdare kontroll på internet samt högre krav på internetföretag för att förbygga att nätet används av extremister. Hon flaggade även för hårdare straff mot så kallade mindre mindre terrorbrott.

– Det finns för mycket tolerans för extremism i GBR, vi måste samlas och integreras med varandra, sade hon.

LÄS MER: Svenska Niclas: ”Vi skrek på polis och folk grät”

Hon manade även till nationell samling för att stå emot terrorn och dess ideologi. Samtidigt som stödet till kontraterrorism måste utvecklas och uppdateras genom att stärka polis och underrättelsetjänst.

– Enoungh is enough, våra liv kommer att fortsätta ändå. Våld kommer inte att störa den demokratiska processen. I morgon fortsätter kampanjen, tillsammans måste vi besegra terrorismen, avslutade hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd vid London Bridge 2017

Mer i ämnet