Under söndagen satt ledningen för Thomas Cook i ett extrainkallat krismöte, men tidigt på måndagsmorgonen meddelade företaget att verksamheten upphör. Foto: TT/SVT

Thomas Cook i konkurs – alla flygningar ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Det brittiska resebolaget Thomas Cook, som äger svenska Ving, går i konkurs. Det meddelade den brittiska luftfartsmyndigheten Civil Aviation Authority (CAA) under måndagsmorgonen. Beskedet innebär att Vings samtliga flygningar under dagen ställs in.

Ving uppger att nästan 17 000 resenärer befinner sig på olika destinationer, och som man i nuläget inte vet hur man ska flyga hem. Utöver de som redan befinner sig på semester skulle 1 700 personer ha rest från Sverige under måndagen. Under dagen skulle sammanlagt cirka 3 200 personer flyga till eller från Sverige med Ving. Företaget försöker hitta alternativa flyg för att lösa situationen.

– Vi behöver analysera läget. Flygbolaget som flyger våra nordiska gäster tillhör Thomas Cook Group så nu utreds hur snabbt vi kan få igång den flygande verksamheten hos dem, säger Vings presschef Fredrik Henriksson.

Enligt Ving är det oklart hur Thomas Cooks konkurs kommer att påverka företaget.

”Företagets fokus just nu är att ta hand om kunderna och vi räknar med att ha mer information under dagen, men har i nuläget inte alla svar på hur Thomas Cook Groups konkurs kommer att påverka oss. Vi kommer under dagen att informera våra kunder så snart vi har ny information”, skriver Ving på sin hemsida.

Hela Norden drabbas

Thomas Cook Northern Europe säljer resor från Sverige, Danmark, Norge och Finland. NRK rapporterar att konkursen drabbar 9 000 norrmän som har bokat resor med norska Ving.  

Den finska researrangören Tjäreborg ägs av Thomas Cook och Hufvudstadsbladet säger att upp till 3 400 finska resenärer drabbas. DR rapporterar att danska Spies, som också ägs av Thomas Cook, ställer in alla sina resor och med största sannolikhet måste kalla hem resenärer som köpt paketresor.

150 000 brittiska turister strandade

Den brittiska luftfartsmyndigheten CAA har påbörjat arbetet med att få hem de omkring 150 000 brittiska turister som nu blir strandade utomlands på grund av beskedet. En operation som fått namnet ”Project Matterhorn” och som väntas bli den största brittiska operationen i sitt slag under fredstid, enligt Sky News.

I en intervju med BBC:s radioprogram Today lovar ordföranden för CAA att samtliga drabbade brittiska resenärer kommer att flygas hem utan extra kostnad, rapporterar The Guardian.

Den brittiska luftfartsmyndigheten har även startat en hemsida med information till alla resenärer som påverkas.

Krismöte under söndagen

Under söndagen satt ledningen för Thomas Cook i ett extrainkallat krismöte, med aktieägare och fordringsägare, för att försöka lösa företagets ekonomiska problem. Men tidigt på måndagsmorgonen meddelade bolaget att verksamheten upphör.

”Den brittiska verksamheten har upphört med omedelbar verkan och alla framtida flygningar och semesterresor har avbrutits”, skriver företaget på sin hemsida.

Thomas Cook har länge dragits med ekonomiska problem. I somras meddelade företaget en förlust på omkring 18 miljarder kronor. Något som företaget förklarade med att många britter väntar med semesterresor på grund av det varma sommarvädret och oroligheterna kring brexit, rapporterar The Independent.

BBC uppger att 22 000 anställda nu riskerar att förlora sina jobb.

Vings inställda flygavgångar under måndagen drabbar svenskar som ska flyga till Madeira, Cypern, Grekland och Turkiet, samt de som ska flyga hem från Madeira, Cypern och Grekland.

Här är avgångarna som har ställts in på måndagen den 23:e september, enligt information från Ving som SVT Nyheter bett om.

UTRESOR

Köpenhamn (CPH) – Funchal (FNC)

Malmö (MMA) – Larnaca (LCA)

Örebro (ORB) – Larnaca (LCA)

Arlanda (ARN) – Larnaca (LCA)

Göteborg (GOT) – Larnaca (LCA)

Luleå (LLA) – Larnaca (LCA)

Visby (VBY) - Preveza (PVK)

Arlanda (ARN) - Preveza (PVK)

Norrköping (NRK) – Larnaca (LCA)

Växjö (VXO) – Larnaca (LCA)

Köpenhamn (CPH) – Larnaca (LCA)

Göteborg (GOT) – Antalya (AYT)

HEMRESOR

Funchal (FNC) – Köpenhamn (CPH)

Larnaca (LCA) – Växjö (VXO)

Larnaca (LCA) – Norrköping (NRK)

Larnaca (LCA) – Arlanda (ARN)

Larnaca (LCA) – Göteborg (GOT)

Larnaca (LCA) – Luleå (LLA)

Preveza (PVK) – Köpenhamn (CPH)

Preveza (PVK) – Arlanda (ARN)

Larnaka (LCA) – Malmö (MMA)

Källa: Ving

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.