Svetlana Tichanovskaja. Foto: TT

Tichanovskaja: Jag ställer inte upp vid nyval

Publicerad

Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja skulle inte ställa upp i ett belarusiskt nyval.
– Politik är inte för mig, säger Tichanovskaja.
Samtidigt kommer uppgifter om att medlemmar ur oppositionen gripits.

Två medlemmar i det övergångsråd som bildades av Tichanovskaja i förra veckan har gripits, rapporterar nyhetsbyrån Interfax. Olga Kovalkova och Sergej Dylevskij greps på måndagen nära en fabrik i Minsk där de anklagas för att ha försökt organisera en protest, enligt ett uttalande från rådet.

Gripanden har bekräftats av stadens polisdepartement.

Kräver frisläppanden

I förra veckan inledde Belarus riksåklagare en brottsutredning mot övergångsrådet, efter att ha kallat det ett ”hot mot den nationella säkerheten”.

Svetlana Tichanovskaja, som sedan valet den 9 augusti befinner sig i exil i grannlandet Litauen, säger i en intervju med den polska dagstidningen Gazeta Wyborcza att hon hoppas att dialog mellan regeringen och rådet kan komma i gång så snart som möjligt.

– Det första villkoret är dock frisläppandet av politiska fångar. Om regeringen håller med, betyder det att dialog har inletts, säger hon till tidningen.

”Politik är inte för mig”

Blir det nyval i landet planerar Tichanovskaja dock inte att ställa upp, utan hoppas på en framtida karriär inom en människorättsorganisation. Däremot kommer förhoppningsvis hennes make, Sergej Tichanovskij, att kandidera, säger hon.

– Jag planerade aldrig att vara där jag är i dag. I dag är det min plikt, men politik är inte för mig, säger Tichanovskaja, som tog makens plats när hans kandidatur till presidentvalet i augusti inte godkändes, till Gazeta Wyborcza.

Sergej Tichanovskij har sedan dess fängslats, släppts och fängslats igen. Han är än i dag frihetsberövad. Parets två barn vet inte att deras mamma är ansiktet utåt för den revolution som nu skakar Belarus, säger Tichanovskaja – och inte heller att pappan sitter i fängelse.

– Jag säger att han är på affärsresa och snart kommer tillbaka. Barnen saknar honom så mycket.

Ryssland vill inte ingripa

Ryssland förhandlar i nuläget inte med den belarusiska oppositionens övergångsråd, enligt Kremls talesperson Dmitri Peskov.

– Vi har inga kommunikationskanaler och det har inte förekommit några samtal, säger Peskov till ett pressuppbåd i Moskva, enligt Interfax.

Att samtala med rådet skulle vara att blanda sig i Belarus angelägenheter, menar Peskov som fördömer de länder som valt att kommunicera med oppositionen.

– Vi anser att det är fel och kommer inte att göra det själva, åtminstone inte under detta brännande skede.

Inte heller tycks Ryssland i nuläget ha några planer på att ingripa militärt i Belarus. Enligt Peskov ser Kreml även polisvåldet mot demonstranter i Belarus som en intern belarusisk fråga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protesterna i Belarus

Mer i ämnet