• Viktigt meddelande:

    Det är ett gasutsläpp i bussdepån på Skottvägen i Örebro. De som befinner sig på platsen uppmanas att stanna inomhus eller utrymma området. Läs mer

Systrarna Rawan, 18, och Reem, 20, hävdar att de utsatts för misshandel av sina manliga familjemedlemmar. Nu gömmer de sig i Hongkong. Foto: Anthony Wallace/AFP/TT

Tiden rinner ut för saudiska systrar i Hongkong

Publicerad

De två saudiska systrarna Rawan och Reem flydde från sin familj för sex månader sedan. Deras mål var Australien, men efter ett ingripande från Saudiarabien är de fast i Hongkong.
I dag riskerar de att skickas hem.
– Vi är rädda för att hedermördas, säger Rawan till tidningen Guardian.

Rawan och Reem är 18 och 20 år gamla. De använder alias av rädsla för repressalier. Den 6 september förra året bestämde de sig för att fly från sin familj under en semesterresa i Sri Lanka.

Smög ut på natten

De smög ut från hotellrummet med sina pass mitt i natten när deras föräldrar sov. Flygbiljetter till Australien var bokade och visum hade de skaffat via nätet.

De tog en taxi till flygplatsen i Colombo och bordade ett plan till Melbourne.

Saudisk säkerhetstjänst

Men när de mellanlandade i Hongkong var de upptäckta. Saudisk säkerhetstjänst fanns på plats och försökte få dem att återvända. När det inte lyckades spärrades deras pass.

De två systrarna hade inget annat val än att gömma sig i Hongkong. De har flyttat mellan olika adresser för att gömma sig från personalen på det saudiska konsulatet i staden.

Fallet med den mördade journalisten Jamal Khashoggi fanns i deras tankar.

I dag går deras tillfälliga visum ut, och de fruktar att de kommer skickas hem till Saudiarabien och där blir hårt straffade. Kanske även dödade.

– Det finns så många hemska historier. Man hör om dem dagligen, varje vecka. De kommer säga att hon fick en hjärtattack, även om hon bara är 20 år, säger Rawan om sin två år äldre syster.

Flyr hot och våld

Unga kvinnor som flyr undan religiöst och kulturellt förtryck i Saudiarabien ökar och kan nu räknas i hundratal, enligt människorättsorganisationer.

I januari barrikaderade sig 18-åriga Rahaf Mohammed i Bangkok för att förhindra att deporteras hem till Saudiarabien.

– Vi har sett en ökning av fall där kvinnor försöker fly från Saudiarabien. Det handlar om systematisk diskriminering, och våld eller hot om våld, säger Adam Coogle som är Mellanösternforskare på Human Rights Watch.

En ny typ av frihet

Systrarna Rawan och Reem hoppas nu på att deras tillfälliga visum ska förlängas och att de allra helst ska beviljas asyl i något land. I Hongkong har de smakat på en frihet som de aldrig känt tidigare.

– Jag kände luften röra mitt ansikte och hår, och jag andades utan min niqab. Jag gick runt utan att någon bevakade mina steg och jag kunde prata hur högt jag ville med min syster utan att någon kontrollerade mig, säger Reem till Guardian.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer