Viktor Orbán: En klar seger

Uppdaterad
Publicerad

Viktor Orbán får sitta kvar vid makten. Ungerns premiärminister utropade sig sent på söndagskvällen till vinnare i det på förhand ovissa valet.

– Allt tyder på att kriget i grannlandet Ukraina gynnat Orbán, säger SVT:s utsände David Boati.

Inför jublande anhängare gick Orbán upp på scenen i huvudstaden Budapest och sade: 

– Vi har tagit en klar seger, en seger så stor att den kanske kan ses från månen – och definitivt från Bryssel.

”Kriget har gynnat Orbán”

Med 98 procent av rösterna räknade har regeringskoalitionen Fidesz-KDNP fått över två tredjedelar av platserna i parlamentet – 135 av 199 – mot oppositionens 56 platser.

Högerextrema Mi Hazank (Vårt hem) hade då resterande sju platser.

– Allt tyder på att kriget i grannlandet Ukraina gynnat Viktor Orbán. Budskapet har varit: med Orbán vid makten kommer Ungern inta att dras in i krig. Det verkar ha gått hem hos väljarna, säger David Boati, SVT:s utsände i Budapest.

Viktor Orbán har tidigare betraktats som den världsledare som står Putin närmast. På senare tid har han tvingats förhålla sig mer neutralt till den ryske ledaren.

– Han har gått med på EU:s sanktioner mot Ryssland, men vill inte gå längre än så. Han vill inte skicka vapen och har sagt att han inte kommer att sluta köpa gas från Ryssland.

Sex partier i opposition

Enligt public service-kanalen MTVA ser oppositionsledaren Péter Márki-Zay inte ut att ta en plats i parlamentet. Med 90 procent räknade i hans valkrets hade han bara fått 40 procent av rösterna, mot Fidesz kandidat, förre stabschefen János Lázár, på 52 procent. 

Márki-Zay är borgmästare i orten Hódmezővásárhely och den politiker som leder den koalition på sex partier som går till val under namnet Enade för Ungern (EM) för att utmana Orbán och hans högerparti Fidesz som har styrt Ungern sedan 2010.

70 procent röstade

Och även om oberoende observatörer larmat om att Ungerns valsystem lutar för mycket till Orbáns fördel tycktes oppositionen ha samlat tillräckligt stöd för att vara jämsides med den hårdföre premiärministern – i förhandssnacket. 

Sedan Orbán kom till makten har han allt tydligare styrt Ungern åt ett autokratiskt håll. Landet räknas inte längre som fullvärdig demokrati av institutet V-dem, som mäter och rankar läget för världens demokratier. 

Strax innan vallokalerna stängdes hade nära 70 procent röstat, en hög siffra för landet. Över 200 internationella valobservatörer övervakade valet.

Fakta: Valet i Ungern

Samtliga 199 ledamöter i nationalförsamlingen utses i söndagens ungerska val. 106 ledamöter väljs i enmansvalkretsar över hela landet, medan 93 utses via en nationell partilista. För att komma in via listorna krävs minst fem procent av rösterna – eller tio procent om det är en koalition mellan två partier och 15 procent om det är ännu fler. Specialregler gäller även för landets etniska minoriteter.

Inför valet hade regeringsdominerande högerpartiet Fidesz 116 mandat, med 17 för koalitionspartnern i kristdemokratiska KDNP. Störst i oppositionen är nationalistpartiet Jobbik med 17 mandat och socialdemokratiska MSZP med 13.

Årets val är i mångt och mycket en kamp mellan två koalitioner: Fidesz-KDNP samt nästan hela den samlade oppositionen som gått ihop under namnet Enade för Ungern (EM), under ledning av högerpolitikern Péter Márki-Zay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.