Storbritanniens före detta USA-ambassadör Kim Darroch lämnade i veckan sina uppdrag, efter att dokument läckts om USA:s president Donald Trump. Foto: Paul Morigi/Brendan Smialowski/AFP/TT

Uppgift: Brittisk ambassadörsläcka hittad

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska myndigheter har identifierat den person som misstänks ligga bakom att anteckningar från landets ambassadör i USA läckts och offentliggjorts. Det skriver Sunday Times enligt nyhetsbyrån Reuters.

Sunday Times uppger även att misstankar om att läckan åstadkommits med hackande från någon ”fientlig” stat nu uteslutits, skriver Reuters.

Ambassadören Kim Darroch lämnade i veckan sin befattning, sedan läckta anteckningar visade att han beskrivit president Donald Trump som ”oduglig” och ”enastående dysfunktionell”. Trump svarade då genom sitt Twitter-konto och kallade Darroch för galen och en ”uppblåst dåre”.

Efter det startades ett stort diplomatiskt gräl mellan USA och Storbritannien på grund av läckan. Ambassadören har efter det lämnat sina uppdrag.

Darroch sa att det var ”omöjligt” för honom att fortsätta, skriver BBC.

Polis: Kan bryta mot lagen

Brittisk media skriver även om andra läckta diplomatrapporter där bland andra Kim Darroch finns med. Det står att han tror att Trump ensidigt bröt kärnvapenuppgörelsen med Iran av ”personliga skäl”, eftersom det var Barack Obama som tecknade den.

Storbritanniens ledande polis mot terrorism har varnat medier för att skriva ut något om de läckta dokumenten, och menade att det skulle kunna bryta mot lagen om officiell hemlighet, skriver Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.