Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Den är i bättre skick än vi väntat oss, vi trodde att allt skulle vara soppa”, säger konservatorn Kate Ridgway. Foto: AP/Governor of Virginia

Föremål från 1800-talet hittade i tidskapsel

Uppdaterad
Publicerad

En tidskapsel som grävdes ned vid en statysockel i Richmond i Virginia för mer än 130 år sedan har öppnats.

Kapseln innehöll bland annat mynt, dokument, böcker och ammunition från inbördeskriget.

Tidskapseln, en kopparlåda från 1887, har skapat rubriker i veckor i samband med att en staty av sydstatsgeneralen Robert E Lee monterats ned.

Före jul grävdes en blylåda upp som man först trodde var kapseln, men när den öppnades stod det klart att det var fel kapsel. Där fanns förvisso ett silvermynt, ett kuvert och ett par vattenskadade böcker, men det var inte den skatt historiker hoppats på, noterar den lokala CBS-kanalen.

Rätt låda hittad

I måndags påträffades så en annan behållare. Kate Ridgway vid delstaten Virginas departement för historiska tillgångar berättar att kopparlådan vägde drygt 16 kilo och hittades i ett utrymme i statyns sockel.

– Det verkar som att detta är lådan som vi förväntade oss, säger Kate Ridgway.

Kopparlådan innehöll bland annat flera vattenskadade böcker, pamfletter, dagstidningar och pengar. Den innehöll också knappar, mynt och ammunition som användes i det amerikanska inbördeskriget.

Kopparlådans existens var känd tack vare en artikel i lokaltidningen Richmond Dispatch från 1887. Artikeln berättar att invånare, organisationer och företag gick samman och skapade kapseln detta år och att den bland annat innehåller minnesföremål från sydstaterna, rapporterar public servicekanalen NPR.

Protester mot rasism

Ryktet gjorde gällande att lådan var nedgrävd vid den staty av sydstatsgeneralen Robert E Lee som länge stått i Richmond, som var Sydstaternas huvudstad.

Monumentet togs ner i september, i ljuset av de protester mot rasism och diskriminering som skakat USA de senaste åren. I vissa kretsar har Lee kommit att symbolisera rasism och segregation eftersom sydstaterna under inbördeskriget på 1860-talet slogs för att få behålla slaveriet.

Sockeln efter Lees staty blev dock kvar till december, då Northam beordrade att även den skulle tas bort. Det var då de båda behållarna återfanns.

Virginiafödda Robert E Lee, 1807—1870, var överbefälhavare för sydstatsarmén under inbördeskriget 1861–1865.

Lee erbjöds rollen som överbefälhavare för nordsidans styrkor men valde sydsidan sedan hans hemstat Virginia beslutat att lämna unionen.

Lee var befälhavare för Virginiaarmén och en skicklig taktiker på slagfältet. Han vann flera avgörande slag i början av kriget. Men när han försökte invadera nordsidan 1862 och 1863 gick det sämre och han förlorade slaget vid Gettysburg.

Lee, som betraktas som en av söderns historiska gestalter, kapitulerade till nordstaternas överbefälhavare UIlysses S Grant vid Appomatox den 9 april 1865.

Källa: TT / The Civil War, Ne.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer