Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter den 22-åriga Mahsa Aminis död har kraftiga protester ägt rum i Iran. Foto: Stefani Reynolds/TT

Ett halvår av protester i Iran – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

I ett halvår har det iranska folket protesterat mot regimen. ”Död åt dikatorn!” och ”Kvinna, liv, frihet” är en av många budskap som skanderats. Detta efter Mahsa Jina Amini, 22-åringen vars sätt att bära slöjan på, blev hennes död.

Mahsa Jina Amini från Kuridstanprovinsen var på besök i Teheran med sin familj. Hon grips av moralpolisen för att brutit mot lagen om att täcka håret med hijab. Fem dagar senare är hon död. Familjen valde att publicera sjukhusbilderna, där blod syntes från Mahsa Jinas öron. Det blev startskottet för en omfattande protestvåg i Iran.

26 december 2022 markerar 100 dagar av protester. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Activists News Agency har fler än 500 demonstranter, inklusive 69 barn, hittills dödats.

Protester i Iran

I slutet av januari skriver tidningen Journalisten att 55 journalister har gripits av den iranska regimen och fortsatt sitter 27 fängslade.

Minst 94 personer har avrättats av myndigheterna i Iran, i januari och februari, enligt en sammanställning av människorättsorganisationerna Amnesty International och Abdorrahman Boroumand Center.

Se sammanfattningen av protesterna i Iran i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet