Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad tycker det amerikanska folket om ett förbud mot Tiktok? Hör SVT:s korrespondent förklara. Foto: SVT

Tiktok går till motangrepp efter förbudet i USA: ”Har lagt enorma pengar på reklamfilmer”

Uppdaterad
Publicerad

En utdragen juridisk strid lär vänta efter att den amerikanska senaten röstat igenom ett förbud mot Tiktok. Enligt SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi har bolaget redan rullat igång sin försvarskampanj.

– De har lagt enorma pengar på reklamfilmer. Det är svårt att titta på tv här utan att få upp en kreatör som berättar om hur viktigt Tiktok varit för dem, säger han i Morgonstudion.

Endast Joe Bidens signatur återstår innan det omtvistade Tiktok-förslaget blir verklighet. I praktiken utgör beslutet ett ultimatum för sociala medier-jätten. Antingen bryter man med sitt kinesiska ägarbolag, eller så försvinner man från den amerikanska marknaden.

Den amerikanska presidenten har redan lovat att skriva under förslaget så snart som möjligt, men det innebär inte att striden är över för Tiktok. Bolaget kommer med all sannolikhet att överklaga och dra förslaget till domstol, förklarar Fouad Youcefi.

– De kallar det för okonstitutionellt och censur av 170 miljoner amerikanska användares yttrandefrihet. De säger att de gjort mängder av saker för att försäkra amerikanska politiker om att den kinesiska staten inte har tillgång till amerikaners personuppgifter.

Bland det amerikanska folket råder stor oenighet när det kommer till att förbjuda Tiktok. Hör SVT:s USA-korrespondent om opinionen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.