USA:s utrikesminister Rex Tillerson, till vänster i bild, har uppmanat Ryssland att tänka över sitt stöd för Assad-regimen. Foto: TT

Tillerson träffar Lavrov i Moskva

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister Rex Tillerson träffar på onsdagen sin ryske kollega Sergej Lavrov i Moskva. Det är det första högnivåmötet mellan USA och Ryssland sedan USA bombade ett flygfält i Syrien förra veckan.

Enligt tidigare uppgifter förstördes runt 20 syriska plan i den amerikanska attacken. Den skedde efter att över 70 människor dödats i ett misstänkt syriskt kemvapenangrepp – som regimen har nekat till. Efter den händelsen sade USA:s president Donald Trump:

– Vad som hände i Syrien är en skam för mänskligheten och han (Assad) är där så jag antar att det är han som sköter det här, så något borde hända.

Trump: Attacken ändrade mitt synsätt

Trump hade också dessförinnan sagt att attacken har ändrat hans synsätt på Syriens president Bashar al-Assad. Tidigare hade Vita huset sagt att deras första prioritering inte var att få bort al-Assad utan att få bort IS från Syrien.

Natten till den 7 april svensk tid sköt USA 59 kryssningsrobotar mot ett flygfält nära staden Homs i Syrien, på order av Donald Trump.

LÄS MER: Trump: Jag beordrade attacken

Rex Tillerson sade dagen därpå att han var besviken på Rysslands reaktion efter USA:s attack.

– Jag är besviken på reaktionen från ryssarna eftersom det är en indikation på deras fortsatta stöd för president Bashar al-Assads regim, sade Tillerson.

Han har också uppmanat Ryssland att tänka över sitt stöd för Assad-regimen, sedan den anklagats för att ligga bakom kemvapenattacken.

Vill få Ryssland att sluta stödja Assad

CNN skriver att flera källor på utrikesdepartementet uppger att Tillersons resa till Moskva har som syfte att lyfta fram Rysslands ansvar och skuld när det gäller al-Assads agerande, för att försöka förmå Rysslands president Vladimir Putin att göra mer för att få slut på Syrienkriget och slå in en kil mellan Moskva och Damaskus.

ABC News skriver att USA:s strategi är att övertala president Putin att sluta stödja al-Assad.

I dag kom dessutom uppgifter från nyhetsbyrån AP om att en högt uppsatt källa inom USA:s militär säger att Ryssland visste om att Syrien tänkte genomföra en attack med kemiska vapen och dessutom hjälpte till att bomba ett sjukhus för att försöka dölja spåren av attacken.

Tillerson: Assadfamiljens välde närmar sig slutet

Strax innan Rex Tillerson avreste till Moskva i dag sade han, enligt TT-AFP-Reuters:

– Det står klart för oss att Assadfamiljens välde närmar sig slutet. Vi hoppas att den ryska regeringen inser att den har lierat sig med en opålitlig partner i Bashar al-Assad.

Tidigare har Trump-administrationen sagt att det är det syriska folket som ska avgöra al-Assads framtid och USA:s FN-ambassadör Nikki Haley har sagt att USA:s fokus inte skulle vara att i första hand få bort honom från makten.

Rysk inblandning i val kan diskuteras

Det finns också andra svåra frågor att diskutera på mötet mellan utrikesministrarna. En av dem är rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet. Rex Tillerson sade i en intervju med ABC This Week att ”vi kommer att fortsätta prata med ryssarna om hur det här undergräver varje hopp om förbättrade relationer, inte bara med USA, utan det är ganska uppenbart att de använder liknande taktik i valrörelser i hela Europa”.

Rex Tillerson, tidigare vd och styrelseordförande för petroleumbolaget Exxon, är känd för att ha haft nära kontakter med Rysslands president. 2013 fick han Order of Friendship av president Putin, en rysk utmärkelse till utländska personer som bidragit till förbättrade relationer med Ryssland och dess folk.

Den här gången kommer dock Tillerson inte att träffa president Putin, enligt Kremls talesperson Dmitrij Peskov, skriver TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Syrien

Mer i ämnet