Protester i andra latinamerikanska länder mot abort. I flera länder har kvinnor dött när de inte fått göra abort under farlig graviditet. Foto: TT

Tioåring våldtogs av styvpappa – vägras abort

Uppdaterad
Publicerad

En tioårig flicka våldtogs av sin styvfar, blev gravid och förvägras nu abort eftersom det inte är lagligt i hemlandet Paraguay. Människorättsorganisationer rasar nu mot landets myndigheter, som de menar riskerar flickans fysiska såväl som mentala hälsa.

Redan i början av 2014 larmade en kvinna i staden Luque i Paraguay polis och myndigheter om att hennes make förgrep sig sexuellt på hennes dotter. Ingen valde då att ingripa. För en månad sedan började dotterns mage att svälla och värka, vilket fick mamman att ta med tioåringen till sjukhuset.

Mamman befarade en tumör. Det visade sig i stället att dottern var gravid.

Mamman sattes i fängelse

Mamman bad genast vårdpersonal att låta tioåringen genomgå en abort. Detta är dock förbjudet enligt lag i det utpräglat katolska Paraguay, såvida inte graviditeten medför uppenbara hälsorisker. Trots flickans unga ålder ansågs läkarna att detta inte gällde i hennes fall.

– I det här skedet av graviditeten är det faktiskt ännu farligt för flickan att genomgå en abort utan en välgenomtänkt medicinsk utredning, säger Lida Sosa, chef för vårdfrågor vid landets hälsodepartement, till The Guardian.

När det framkom att det var styvpappan som våldtagit flickan och gjort henne gravid sattes mamman i fängelse, för att ha brustit i sin vårdnad av flickan. Hon kan även komma att dömas för medhjälp till våldtäkt. Styvpappan är för närvarande på flykt undan polisen.

Flickan, tillsammans med sina två syskon, har satts på ett barnhem.

”Abort bör vara första steget”

Fallet har väckt mycket starka reaktioner från människorättsorganisationer både i och utanför landet.

– När du tittar på livshotande faktorer, de anatomiska och psykologiska riskerna, bör abort vara det första steget att ta när det gäller gravida flickor under 13 års ålder. Det är detta myndigheterna inte lyckas inse, säger Lilian Soto, aktivist vid Centro de Documentacíon y Estudios, till The Guardian.

FN:s världshälsoorganisation WHO har också tydligt kartlagt faran för unga flickor, vars kroppar inte är färdigutvecklade, att fullborda en graviditet. Organisationen konstaterar också att två miljoner flickor under 14 föder barn varje år i utvecklingsländer. Många av dessa dras sedan med livslånga och ibland livsfarliga hälsoproblem. Omkring 70.000 tonåringar dör varje år till följd av komplikaitoner knutna till graviditet eller barnafödsel.

Amnesty: Strider mot internationell rätt

Amnesty International menar att Paraguays lagar strider mot internationell rätt och kan få dramatiska konsekvenser för flickan.

– De fysiska och psykologiska effekterna av att tvinga denna unga flicka att genomgå en oönskad graviditet är jämförbart med tortyr, säger Guadalupe Marengo vid Amnestys amerikanska gren.

Även om Paraguay fortfarande utesluter abort, har man ändå tillsatt en särskild kommission för att bevaka flickans hälsoutveckling framöver.

– Hon uppvisar inga komplikationer alls. Om några dyker upp kommer vi att agera utifrån det, säger Linda Sosa till The Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.