Räddningsarbetare försöker gräva fram de fordon som dragits med i lavinen. Tiotals människor tros ha omkommit i snömassorna. Foto: AFP/TT

Dödstalet stiger i turkiska lavinolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Minst 41 männiksor har omkommit i de två lavinolyckor som inträffade i Turkiet under onsdagen, det rapporterar CNN. Många av de omkomna är räddningsmanskap.

När en första lavin gick över en bergsväg i området Bahçesaray, i provinsen Van som gränsar till Iran, befarades först två personer ha dragits med i snömassorna. Ett massivt räddningsuppbåd på över 100 personer skickades till platsen för att undsätta offren. Då kom en andra lavin.

Minst 41 personer har nu omkommit, rapporterar CNN.

Flera av de omkomna var räddningsarbetare och civila som var på plats efter att den första lavinen gått. Den första lavinen dödade fem personer. Det säger guvernören Mehmet Emin Bilmez uppger TT.

”Otillgänglig region”

Enligt inrikesminister Suleyman Soylu är det svårt för räddningsfordon att ta sig fram i området.

– Myndigheterna försöker att skicka ytterligare hjälp så fort de kan, men olycksplatsen ligger i en otillgänglig region, säger Tomas Thoren, SVT:s utrikesreporter i Turkiet.

Bland de som har begravts under den andra lavinen finns ambulanspersonal, brandmän och militär som arbetat med den första räddningsinsatsen.

Bilder från platsen visar hur en frontlastare och ytterligare flera fordon dragits med av snömassorna, tillsammans med ett okänt antal människor. Tiotals räddningsarbetare använder spadar och störar som hjälpmedel för att gräva fram de begravda.

– Bilder visar att folk gräver med händerna, med allt man kan hitta, säger Tomas Thoren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.