Människor i Puri som drabbats av orkanen Fanis framfart. Foto: Dibyangshu Sarkar, TT

Tolv döda i Indien i orkanen Fanis spår

Uppdaterad
Publicerad

Minst tolv människor har omkommit i den indiska delstaten Odisha, där den starkaste orkanen på fem år har dragit fram, enligt indiska medier. De flesta har omkommit när träd har rasat.

Den massevakuering som gjordes inför cyklonen tros ha förhindrat många fler dödsfall.

Orkanen Fani har nu flyttat sig mot nordost, mot Bangladesh där fler än en miljon människor har tvingas flytta i säkerhet.

Hotar Bangladesh

Fani har avtagit i styrka sedan den nådde land i Odisha på fredagsmorgonen, efter att ha samlat kraft i flera dygn till havs. Men trots att den har försvagats förstör vindarna fördämningar i Bangladesh, vilket gör att vatten forsar in över samhällen vid landets lågt liggande kust, enligt Tanmoy Das vid räddningsmyndigheten.

Runt 1,2 miljoner människor som bor i de mest utsatta områdena i Bangladesh har flyttats till runt 4 000 härbärgen. Stormen har förstört flera hus i distriktet Noakhali, där ett tvåårigt barn omkom och runt 30 människor skadades.

I Indien arbetar myndigheterna med att bedöma omfattningen av drabbade människor och andra skador efter orkanen . Värst drabbades staden Puri som låg direkt i Fanis väg när den kom in över land på fredagen. Vindarna på uppemot 55 meter i sekunden slet av tak, förstörde elledningar och drog upp träd med rötterna.

Ofattbar förstörelse

– Förstörelsen är ofattbar … Puri är förkrossat, säger Bishnupada Sethi, kommissionär för hjälparbetet i Odisha, till Reuters.

Han uppger att 116 personer har rapporterats skadade i delstaten.

Odishas grannstat Västbengalen klarade sig utan lika allvarliga skador. Där flyttades närmare 45 000 människor i säkerhet.

Orkansäsongen i Bengaliska viken kan sträcka sig från april till december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.