Sjukvårdspersonal vid ett krematorium i huvudstaden Monrovia. Bilden är tagen 7 mars 2015, under ebolaepidemien. De nya mystiska dödsfallen insjuknade inte i ebola. Foto: Abbas Dulleh / AP

Tolv döda i mystisk ebola-lik sjukdom i Liberia

Uppdaterad
Publicerad

En mystisk sjukdom har dödat tolv personer i Liberia. WHO har bekräftat att det inte rör sig om ebola, trots några liknande symtom. De flesta av de drabbade har koppling till en begravning av en religiös ledare i regionen Sinoe i sydöstra Liberia.

WHO har bekräftat att det inte rör sig om ebola och inte heller lassafeber, ett virus som också finns i området. De första fallen av sjukdomen registrerades den 23 april.

Världshälsoorganisationen (WHO) säger att det totala antalet bekräftade fall är 25, varav de flesta är kopplade till en begravning av en religiös ledare i regionen Sinoe. Både Liberias regering och WHO bekräftar att tolv personer har avlidit.

LÄS MER: Ebola borta i Liberia

Sjukdomen har kommit till huvudstaden. En man kom från Sinoe för att vara med på en begravning i Monrovia och blev sjuk.

– Han visade samma symtom, och senare avled han, säger Sorbor George, talesperson vid hälsodepartementet.

Efter att han avled blev hans flickvän sjuk med samma symtom, hon avled också, säger han.

Mat och dryck undersöks

Tester pågår just nu i Atlanta, USA, efter att tidigare tester har visat sig ofullständiga.

– Utredare samlar in data för att hitta eventuella samband med mat eller dryck som serverades under begravningen, till vilken alla offer och sjuka personer har kopplats, säger WHO:s talesperson Tarik Jasarevic.

Sjukdomen orsakar feber, kräkningar, huvudvärk och diarré.

Utbrottet har gjort att minnen av ebolaepidemin har kommit upp till ytan.

LÄS MER: Över 11.000 döda i ebola

Ebola spreds i Västafrika i december 2013, och Liberia drabbades hårdast. Mer än 29 000 personer tros ha smittats då, och en tredjedel av dem avled.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ebolautbrott

Mer i ämnet