Pierre Krähenbühl är generalkommissionär för FN-organet UNRWA och utreds för maktmissbruk av FN:s revisionsbyrå. Här talar han vid en flickskola i Gaza. Foto: AP/Adel Hana

Toppchef på FN utreds för maktmissbruk

Uppdaterad
Publicerad

En av toppcheferna inom FN:s organ för palestinska flyktingar anklagas nu för maktmissbruk. Enligt en intern rapport har den högste chefen Pierre Krähenbühl utsett sin älskarinna till rådgivare så att de tillsammans kunde resa runt i världen. Han anklagas också för att inte ha redovisat utgifterna för lyxresorna.

FN-organet UNRWA har arbetat under lång tid med utbildning och sjukvård för palestinska flyktingar i flera länder i Mellanöstern.

I en intern rapport framförs anklagelser om maktmissbruk i UNRWA:s ledning. Den högste chefen, schweizaren Pierre Krähenbühl, ska i en snabb rekryteringsprocess ha utnämnt en kvinnlig medarbetare till särskild rådgivare. Paret har sedan rest i business class till många platser i världen, och haft en relation ”utöver den professionella”, enligt rapporten.

”Låg moral”

En annan person i UNRWA:s ledning ska ha ordnat en välbetald chefstjänst till sin man. I rapporten beskrivs många exempel på missbruk av maktpositioner för ”finansiell och personlig vinning” såväl som trakasserier och brister i redovisningen. Det talas om ett arbetsklimat ”med låg moral, rädsla och hemlighetsmakeri”.

Toppchefen sitter kvar

Två av cheferna har lämnat sina jobb men den högste chefen Pierre Krähenbühl och hans rådgivare sitter kvar på sina poster och hänvisar till vidare utredning av anklagelserna.

Det var Al Jazeera som avslöjade den hemliga internutredningen. Den ska ha skickats till FN:s generalsekreterare i december 2018. Först i mars i år beslöt FN-ledningen att ytterligare utreda frågan via sin högsta revisionsinstans OIOS. 

Stöd dras in

UNRWA har varit i ekonomisk kris sedan president Trump i början av 2018 beslutat att dra tillbaka USA:s stöd. Schweiz, Nederländerna och Belgien har nu beslutat att stoppa sina bidrag i väntan på utedningen.

Sverige är en av de största bidragsgivarna till UNWRA med omkring 500 miljoner kronor årligen. Även Sida bidrar med humanitärt bistånd.

– Det är viktigt att utreda frågan om etiskt tvivelaktig agenda hos ledningen. Men vi har inga belägg för att UNRWA:s verksamhet fungerar dåligt. Den har fått gott betyg i andra granskningar, säger Göran Holmqvist, avdelningschef på Sida till SVT Nyheter.

Så länge utredningen pågår kommer FN:s generalsekreterare António Guterres inte uttala sig, enligt en kommentar från hans talesperson till SVT Nyheter.

Fakta: UNRWA

FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar (UNRWA) grundades för att hjälpa de palestinier som flydde konflikten som 1948 bröt ut i anslutning till Israels bildande. UNRWA:s uppdrag var ursprungligen att genomföra en nödhjälpsinsats, men eftersom flyktingproblemet kvarstår har FN upprepade gånger förlängt organets mandat, som i nuläget löper ut sommaren 2020 men förväntas förlängas igen.

UNRWA tillhandahåller olika former av stödinsatser – däribland hälsovård, utbildning och livsmedelsbistånd – för omkring fem miljoner palestinska flyktingar i Palestina, Libanon, Jordanien och Syrien.

Sverige var 2018 den femte största givaren efter EU, Tyskland, Saudiarabien och Storbritannien.

Källor: UNRWA, Svenska FN-förbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.