Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jan Egeland, generalsekreterare för Norska flyktingrådet, är upprörd över beslut kring stoppat bistånd: ”Ingen förståelse”. Foto: SVT

Generalsekreteraren om Israels terrorsiffror: ”Tror jag inte på alls”

Uppdaterad
Publicerad

Den norske tidigare diplomaten Jan Egeland har ”ingen förståelse” för omvärldens beslut att stoppa biståndet till den palestinska hjälporganisationen Unrwa.

– Det är ett av de mest oansvariga givarbeteendena jag någonsin skådat, säger han i SVT:s Aktuellt.

Unrwa är den största permanenta biståndsorganet i Gaza och finansieras nästan uteslutande med frivilliga bidrag.

Nu väljer allt fler länder, däribland svenska Sida, att dra in biståndet till organisationen. En förödande utveckling, menar Jan Egeland, ledare för Norska flyktingrådet och tidigare chef för FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp.

Krig mellan Israel och Hamas

– Poängen med humanitärt hjälparbete är att hjälpa civila. Den individ som gör fel ska straffas och organisationens rutiner ska granskas men man ska inte förstöra för hjälparbetarna i stort, säger han i SVT:s Aktuellt.

Utpekade har avskedats

Han poängterar att Unrwa valt att avskeda alla de anställda som pekats ut som delaktiga i Hamas attack den 7 oktober.

– Ingen kan garantera att man inte blir sviken av sina egna anställda. Då är det viktigt att ledningen griper in genast och det har Unrwa:s ledning gjort.

Ifrågasätter siffror om Hamas

Han ifrågasätter också siffrorna som Israel angivit om att hundratals, kanske över 1 000, anställda kan vara medlemmar i Hamas.

– Det tror jag inte på alls, faktiskt. Om det är två källor som jag inte tror på just nu så är det Netanyahu-regeringen (...) och de militanta palestinska organisationerna med Hamas i spetsen.

Hopp om vapenvila

Nu hoppas han att både västvärlden och arabvärlden kan sätta press på Israel och Hamas att gå in i förhandlingar om vapenvila.

– Jag tror det finns hopp om detta nu. Dels tror jag att Israel ser att man inte kan bomba sig fram till säkerhet, man dödar så många fler barn och kvinnor än Hamasmedlemmar. Hamas ser också den skada man åsamkat sin befolkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet